ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två av tre poliser som ingrep mot Eric Torell var nyutbildade

Björn Sjö · 7 Aug 2018
Uppdaterad 7 Aug 2018
Två nyutbildade poliser var med vid insatsen mot Eric Torell.

Två nyutbildade poliser var med vid insatsen mot Eric Torell. Foto: Privat


Den ene hade bara varit i tjänst några veckor. Citypolisen hårt drabbad av de senaste årens polisavhopp.

klar

Artikellänk är kopierad

Två av de tre poliser som deltog i insatsen i Stockholm när 20-årige Eric Torell sköts ihjäl var nyutbildade, rapporterar Expressen.Den ene polisen tog sin examen så sent som i juni i år, och hade alltså bara varit i tjänst i några veckor.Den andre examinerades i november förra året.

Den tredje polisen har flera års erfarenhet. Hon arbetar deltid, enligt Expressen.Alla tre tjänstgör vid Citypolisen i Stockholm, även kallad Norrmalmspolisen.Den har drabbats hårt av de senaste årens avhopp från polisyrket, uppger flera poliser.

Blandade patruller

Det är fortfarande oklart hur många skott som avlossades mot 20-åringen, och av vilka. Men minst två av poliserna ska ha avfyrat sina vapen, enligt Expressen.

Enligt Ulf Johansson, regionpolischefen i Stockholm, strävar man efter att blanda ålder och erfarenhet i patrullerna.– Har man med många yngre så försöker man få med någon äldre eller en buss så att man är flera som åker med någon förman som är rutinerad, säger Ulf Johansson till Expressen.

Advokater kritiska

Den tragiska polisinsatsen mot Eric Torell, som var autistisk och hade Downs syndrom, utreds nu av åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Men advokater från advokatfirman Hurtig och Partners ser flera problem och efterlyser i ett inlägg på Dagens Nyheters debattsida en oberoende nationell central enhet som står fri från polisen.

Med våldsmonopolet ligger också ett ansvar att låta sig fullt ut utredas, skriver de och understryker att människor som misstänks för våld med dödlig eller mycket allvarlig utgång häktas i normalfallet – men att poliser oftast inte ens tas ur tjänst.

Enligt advokaterna bör den nationella centrala enheten bestå av både erfarna polisutredare och kriminaltekniker samt jurister utan polisiär bakgrund. De föreslår också offentligt publicerade riktlinjer för hur utredningen ska gå till samt att det ska finnas en advokat som ska vara allmänhetens ombud.

LÄS MER
Eric hyllades med motorcykelkorteger och musik

LÄS MER
Leksaksbranschens uppmaning: Ta bort realistiska vapen
klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro