ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två butiker rånas varje dag i Sverige

Clarence Frenker · 24 Okt 2011
Uppdaterad 24 Okt 2011

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix


Efter en minskning av antalen butiksrån förra året ökar de igen. Mindre kvartersbutiker hårdast drabbade. Undrar ju om någon ska behöva dö”.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan 2006 har butiksrånen i Sverige gått spikrakt uppåt. Men efter en mindre nedgång ökar de nu igen. Enligt BRÅ:s senaste kvartalssiffror har 199 butiker rånats i landet mellan juli och september, varav 60 varit väpnade. Det är två om dagen och nästan dubbelt så många jämfört med för fem år sedan.

Nu kräver fackförbundet Handels krafttag för att få stopp på rånen. – Det är förfärande. Rånen utgör det största arbetsmiljöproblemet för butiksanställda. Det är inte acceptabelt att människor ska behöva vara rädda när de går till jobbet, säger Lars-Anders Häggström, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Det är i huvudsak mindre kvartersbutiker med kontanthantering under kvällstid som drabbas.

Regeringen fick därför i våras i uppdrag att ta fram ett lagförslag på sluten kontanthantering. Men trots påtryckningar har inte mycket hänt, enligt Häggström. – Man undrar ju om någon ska behöva dö innan det händer något.

Enligt Lisa Wallin, utredare på BRÅ, är det i huvudsak unga gärningsmän i åldrarna 15-20 som ligger bakom rånen. – Det handlar om snabba pengar och föregås sällan av någon större planering.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro