ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två flickor dömda för förtal i Instagram-målet

Metro-TT · 25 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013

I dag har de två tonårsflickor som åtalats för att ha spridit grovt förtal i text och bilder via ett konto på Instagram fått sin dom.

klar

Artikellänk är kopierad

Tingsrätten i Göteborg  dömer båda flickorna för grovt förtal. På grund av flickornas låga ålder döms 16-åringen till ungdomstjänst i 45 timmar och 15-åringen till ungdomsvård.

På grund av det kränkande innehållet i Instagraminläggen, det stora antalet förtal och den systematiska och omfattande spridningen av uppgifterna hade straffvärdet legat på fängelse i tre månader om de två tjejerna hade varit över 18 år. 

I domen skriver tingsrätten: "Det är fråga om förtalsbrott, och gärningarna ska i samtliga fall av de skäl som åklagaren har angett bedömas som grovt förtal."

De döms även till att betala skadestånd till de drabbade ungdomarna.

De 38 målsägandena hade tillsammans begärt över 760 000 kronor i skadestånd – runt 20 000 kronor vardera. Tingsrätten dömer dock de två tonårstjejerna till att betala sammanlagt 570 000 kronor – 15 000 kronor per målsägande. 

Kränkningarna vållade så starka känslor att hundratals ungdomar samlades i delvis aggressiva demonstrationer vid två gymnasieskolor i december.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro-TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro