ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Två frisläppta efter gängmordet i Bromma: "Finns ingen reell bevisning"

Annica Ögren · 6 Sep 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
De två män som dömdes av tingsrätten till mord och medhjälp till mord släpps nu fria.

De två män som dömdes av tingsrätten till mord och medhjälp till mord släpps nu fria. Foto: IBL Bildbyrå IVARSSON JERKER


Efter mordet på en gängledare i Bromma förra året dömdes två män för mord och medhjälp till mord. Nu har de försatts på fri fot i väntan på hovrättens dom.

klar

Artikellänk är kopierad

I november förra året sköts en 28-årig man till döds efter en dramatisk biljakt i Bromma i Stockholm.

Som Metro skrivit tidigare, misstänkte polisen att totalt sju män planerade mordet på 28-åringen genom att kartlägga hans bostad och rörelsemönster dagarna innan mordet utfördes.

Offret var en av de ledande personerna inom den kriminella grupperingen Bredängsnätverket i Stockholmsområdet och polisen misstänkte att ledaren för det rivaliserande gänget, Östberganätverket, hade anstiftat mordet.

Efter rättegången kom domen i Solna tingsrätt den 27 juni: En 24-årig man dömdes till 18 års fängelse för mord och en nu 23-årig man dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord.

Samtidigt friades en man för mord, två för anstiftan till mord och två för medhjälp till mord.

Försätts på fri fot

Fallet har nu tagits upp i hovrätten och i väntan på domen har de dömda männen släppts fria.

– Åtalen bygger på stort antalet hypoteser som inte stöds av reell bevisning. Det är ett oerhört glädjande besked för min klient som innebär att han kommer bli frikänd, säger 23-åringens försvarare Filip Rydin, till Metro.

Enligt honom har åtalet till större del bestått av telefonanalyser av ett visst antal telefoner där man försökt styrka att de tilltalade männen befunnit sig på vissa platser.

– Bland annat har man framfört bevisningen genom simkort från bilar och telefoner och i form av vissa övervakningskameror. Men man har inte kunnat styrka att de här männen befunnit sig på påstådda brottsplatser utan på andra platser, säger Filip Rydin, och fortsätter:

– Skälet till att männen nu försätts på fri fot är att åklagaren inte haft tillräcklig bevisning för en fällande dom. Det är ju ett spaningsjobb och det finns inga vittnen, inga utpekanden eller indirekta fynd från någon brottsplats som kan knyta mi klient till platsen.

Kajsa Johansson, tf hovrättssassessor i Svea hovrätt och en av domarna i fallet.

– Det enda vi kan säga om utfallet av våra överläggningar är det som framgår av beslutet, det vill säga att det inte finns tillräckliga skäl för att hålla dem häktade längre.

Hovrättens dom fastslås den 18 september.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro