ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två högskoleterminer kan bli tre

Annika Wihlborg · 22 Jul 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Både alliansen och Socialdemokraterna vill dela in läsåret i tre terminer för att snabbare få ut studenter på arbetsmarknaden.

Enligt utbildningsdepartementet har Sverige tillsammans med Danmark världens äldsta studenter. De strävar därför efter att korta ner utbildningstiden med hjälp av olika åtgärder. Socialdemokraterna och alliansen är överens om att ersätta dagens tvåterminssystem med tre terminer.

- Sommarlovet är väl etablerat inom utbildningsystemet, det har visat sig svårt att förändra det, men om alliansen vinner valet kommer vi att tillsätta en utredning som ska ta fram ett lagförslag om att införa tre terminer, säger Tobias Krantz.

Utbildningsdepartementet vill också införa en bonus som delas ut till studenter som tar examen och ett studiemedelssystem som ger peng per poäng, säger Tobias Krantz till DN.

Centern var det första allianspartiet som lobbade för treterminssystemet.  Partiets utbildningspolitiska talesperson Ulrika Carlsson tror att systemet skulle gynna såväl studenter, som skulle få bättre ekonomi sett utifrån hela sin karriär om de tar examen tidigare. Hon tillägger att det dessutom finns stora samhällsvinster att göra om man kan få ut studenter i jobb fortare.

- Årets sommarkurser på högskolor runtom i landet har lockat nästan 32 000 sökanden. Det är ett tecken på att det finns ett behov av en tredje högskoletermin, som kortar ner utbildningstiden, säger Ulrika Carlsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Wihlborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro