ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två komiker hoppar av humortävling i protest efter bråk

Emma Björkman · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014
Anna Blomberg.

Anna Blomberg. Foto: Leif R Jansson / TT


Tidskriften Amelia avbröt samarbetet med komikern Karin Adelsköld kring Amelia comedy queen”. Det har fått komikerna Anna Blomberg och Josefin Johansson att lämna sina uppdrag för humortävlingen i protest.

klar

Artikellänk är kopierad

Även Josefin Johansson hoppar av humortävlingen.
Även Josefin Johansson hoppar av humortävlingen.Foto: Leone Milton
Karin Adelsköld.
Karin Adelsköld.Foto: Leo Sellén / TT

Bråket har sin upprinnelse i ett internt gruppmejl där Mårten Andersson, 40, från komediklubben Raw, en av jurymedlemmarna, skrev: ”Varför ska en bokare boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem?”. Detta sedan 62 biljetter sålts.

En stormig debatt bröt ut efter det att Karin Adelsköld, 40, publicerat mejlet på sin Tumblr-blogg i lördags kväll. Amelia svarade med att avbryta samarbetet med Karin Adelsköld, som anlitats som konsult till tävlingen.

På tisdagen visade kollegorna Josefin Johansson, 32, och Anna Blomberg, 42, sitt stöd genom att hoppa av sina uppdrag för tävlingen i protest.   – Jag bestämde mig nästan direkt när det blev klart att inte Karin skulle vara med. Jag gillar henne och det var mycket på grund av henne som jag var med från början, säger Anna Blomberg. Josefin Johansson kommenterar sitt avhopp i ett sms: ”Jag kan inte delta i en humorkväll som en av arrangörerna snackat ned på grund av oss som deltar. Och där den andra arrangören gör sig av med sin konsult för att denna påpekat och lyft fram detta”, skriver hon. Karin Adelsköld har mött både kritik och hot de senaste dagarna. Men även fått pepp och stöd av män och kvinnor som tycker att det är positivt att hon tar upp problemet.

Hon hoppas att debatten ska leda till en positiv förändring för komikerbranschen. – Jag hoppas att det kommer leda till att vi får tre nya humordrottningar genom ”Amelia comedy queen”, att publiken blir mer medveten och väljer bort gubbklubbar och att debattklimatet kring kvinnor och män på scenen blir öppnare, säger Karin Adelsköld. Metro har sökt Mårten Andersson och han väljer att ge en kommentar via sms: ”Det är självklart tråkigt med den turbulens som varit och att vi fått avhopp. Mitt och vårt fulla fokus är nu på våra huvudpersoner – de tre fantastiska finalister som kvalificerat sig från över 50 inskickade bidrag från kvinnor i hela Sverige”. Amelia gick på tisdagseftermiddagen ut med en kommentar till debatten kring humortävlingen. Chefredaktören Åsa Lundegård skriver att hon inte stöder innehållet i Mårten Anderssons mejl men att det är ”ryckt ur sitt sammanhang”. ”Jag är ledsen för att det som skulle vara en positiv insats för att lyfta fram kvinnliga komiker nu riskerar att överskuggas av den här konflikten. Jag känner ett stort ansvar för det här eventet. Jag tycker att det är viktigt”, skriver hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro