ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två män anhållna för handgranaten som exploderade i Vårby gård

Karl Enn Henricsson · 20 Feb 2018
Uppdaterad 20 Feb 2018
En man dödades av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i början av januari.

En man dödades av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i början av januari. Foto: Henrik Montgomery/TT


Två män har anhållits misstänkta för bland annat grovt vållande till annans död. Männen misstänks ligga bakom händelsen då en man dödades av en handgranat vid tunnelbanestationen Vårby gård i början av januari.

klar

Artikellänk är kopierad

En man i 60-årsåldern dödades den 7 januari då han plockade upp en handgranat som låg vid tunnelbanestationen Vårby gård i Stockholm. Samtidigt skadades en kvinna i 45-årsåldern.

Nu har två 18-åriga män anhållits.

– De anhölls i sin frånvaro i går eftermiddag, och beslutet verkställdes nu på morgonen, säger åklagare Ida Arnell.

Båda männen är 18 år gamla och greps i sina bostäder i Stockholmsområdet. Männen misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse, enligt åklagaren.

Hur ställer de sig till misstankarna?

– Jag kan inte uttala mig mer om vad de har sagt. Jag har nu begärt att de ska få försvarare, och de ska höras så fort som möjligt, säger Ida Arnell.

Männen är anhållna som skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankenivån.

Polisen har tidigare berättat för Metro att en arbetshypotes var att handgranaten har ett samband med en skottlossning tidigare under natten – att granaten då kastats men detonerade först då mannen plockade upp den.

– Granaten låg utan sprint och grepe, enigt den bedömning vi gjort, och den briserade ganska omedelbart, sa kriminalpolisinsatschef Lars Bröms till Metro.

Granaten var en M75 – en handgranat som håller omkring 3000 små stålkulor, och som har sitt ursprung i forna Jugoslavien.

– M75 är en handgranat som avger splitter i syfte att slå ut, skada eller döda fienden. Den har ett riskavstånd på 300 meter, alltså enskilda splitter kan färdas 300 meter om det inte finns träd eller annat omkring. Inom ett avstånd på upp till tio meter från detonationen är det direkt dödande att befinna sig, har major Gary Campbell vid Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum, berättat för Metro.

pil
Fakta: Explosionen i Vårby gård

7 januari: En man i 60-årsåldern dödas och en kvinna i 45-årsåldern skadas då en handgranat detonerar vid tunnelbanestationen Vårby Gård i Stockholm.

En av polisens hypoteser är att granaten kastades i samband med en skjutning under natten, och att mannen plockade upp en så kallad blindgångare.

19 februari: Två 18-åriga män anhålls i sin frånvaro misstänkta för inblandning i explosionen.

20 februari: Männen grips och misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och allmänfarlig ödeläggelse. Männen är skäligen misstänkta, vilket är den lägre misstankenivån.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro