ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två minuter – sedan är höstens äpplen must

Sofia Brunzell · 13 Sep 2012
Uppdaterad 13 Sep 2012
Två minuter – sedan är höstens äpplen must

Två minuter – sedan är höstens äpplen must


Nu börjar det bli hög tid att ta till vara på alla höstens äpplen – i stället för att låta dem ruttna på marken. Men vad ska man göra med dem? Metro har besökt äppelmusteriet Rosenhill på Ekerö där äpplen blir till must, mos och cider.

klar

Artikellänk är kopierad

Även om sommaren har varit regnig och äpplena mognar senare än vanligt i år börjar det nu bli dags att fundera på vad man vill göra med sina äpplen. Ett alternativ är att göra must av dem.

– Det här är ett enkelt och kul sätt att ta till vara dina egna och andras äpplen, i stället för att skicka dem på tippen. Hit kan alla komma med sina äpplen och du bestämmer själv vad du vill göra med dem, säger Emilia Sillén som har drivit Rosenhill Musteri tillsammans med sin man i över 30 år.

Äpplena tvättas, hackas och pressas för att bli must. Det är en process som inte tar mer än ett par minuter.

– Sedan är det viktigt att ta hand om musten efteråt. Antingen får man frysa in den eller pastörisera den. Det här gör man för att stoppa jäsningen och för att ta död på jästsvamparna så att musten inte blir förstörd, säger Emilia Sillén.

Om man inte vill nöja sig med att bara omvandla sina äpplen till must är nästa steg att göra cider eller vin av musten. Något som kräver lite längre tid.

– Cidern ska stå och jäsa i tre till sex månader, så att den är perfekt att plocka fram till nästa sommar. Eller så gör man mos av               sina äpplen, wokar dem eller stoppar dem i bröd. Det finns hur mycket som helst. Äpplen är guld, säger Emilia Sillén.

Bara fina äpplen

• Minst 12 liter. Om du vill få must gjord av dina äpplen bör du helst ha med dig minst 20 kilo. Av äpplenas vikt blir cirka 60 procent must. Alltså blir 20 kilo äpplen cirka 12 liter must.

• För mogna. Tänk på att äpplena inte får vara för mogna eller börjat mögla.

• I kohagen. Undvik äpplen som legat i -beteshagar. Gödsel kan göra så att det bildas bakterier.

Källa: Rosenhills musteri

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Brunzell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro