ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två misstänkta IS-män greps med svenska pass

Alva Forsberg Fierro/ TT · 31 Jan 2016
Uppdaterad 31 Jan 2016
Männen ska ha koppling till IS. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. 

Männen ska ha koppling till IS. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: TT


En 28-årig svensk man som tidigare dömts för terrorbrott har gripits i Grekland tillsammans med ytterligare en man som ska ha rest med svenskt pass. Enligt grekiska medier misstänks de två ha kopplingar till IS och ha varit på väg till Syrien.

klar

Artikellänk är kopierad

De två ska ha kommit från Sverige till Grekland för tio dagar sedan och greps i hamnstaden Alexandroupolis. I deras bagage hittades macheteknivar, uniformer och annan "stridsutrustning", skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till grekiska poliskällor. Enligt uppgifter i grekiska medier planerade de två att resa vidare till Turkiet och därefter till Syrien.

Terrorismforskaren Magnus Ranstorp beskriver 28-åringen som något av en veteran i terroristsammanhang.

– Det här en person som har dömts och vi har därför ganska mycket information. Sedan har han varit mycket öppen på nätet om vad han håller på med.

Mannen dömdes 2007 till ett långt fängelsestraff i Bosnien efter att ha gripits med ett självmordsbälte med nära 20 kilo sprängämnen. Delar av fängelsestraffet avtjänades i Bosnien och resten i svenskt fängelse.

– Han triggade i gång den första danska terrorcellen, den så kallade Glostrupcellen. Hans bakgrund har varit al-Qaida och jag vet inte om hans senare stöd för IS är rökridåer.

Att de båda männen greps med bland annat stora knivar förvånar inte Ranstorp.

– När individer ska till Syrien så ges de rådet att ta med sig campingutrustning, knä- och armbågsskydd och i det här fallet hade de också uniformer vilket nog beror på kylan.

Enligt Ranstorp kan ursprunget till 28-åringens extremism kopplas till begravningen av en av hans vänner. Den dödes pappa skällde ut honom för att han inte kunde de rätta verserna ur koranen.

– I förhör har han sagt att det ledde till ett sökande och att han drogs in i extremistkretsar.

De båda gripna männen kommer enligt AFP ställas inför en domare på tisdag i Grekland, misstänkta för vapenbrott. Men enligt Magnus Ranstorp lär det inte bli några längre fängelsestraff.

– Han (28-åringen) blir nog så småningom tillbakaskickad till Sverige och jag tror inte att han tar så allvarligt på att han åkt fast.

Svenska UD kan inte bekräfta uppgifterna om gripanden men är i färd med att undersöka saken närmare, enligt pressjouren. Säpo vill inte kommentera fallet utan hänvisar till UD.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro/ TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro