ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Två planerade flyktingboenden i Stockholm brann inom ett dygn

Björn Berglund · 6 Feb 2018
Uppdaterad 7 Feb 2018
Räddningstjänsten släcker en brand i ett flyktingboende i Fagersjö i södra Stockholm 2016. Under det året brann det minst 112 gånger på Sveriges asylboenden.

Räddningstjänsten släcker en brand i ett flyktingboende i Fagersjö i södra Stockholm 2016. Under det året brann det minst 112 gånger på Sveriges asylboenden. Foto: P-O SÄNNÅS/IBL


Ett planerat flyktingboende i Åkersberga utsattes för en misstänkt mordbrand i natt – efter veckor av hot. Bara ett dygn tidigare brann ett annat planerat boende i Nacka.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid 03.20-tiden natten till tisdagen larmades polis och räddningstjänst till en brand i ett tilltänkt flyktingboende i Åkersberga norr om Stockholm. Två bostadsbaracker stod i brand samtidigt, och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Branden kunde hindras från att spridas och vid sextiden på morgonen var den i princip släckt. Än så länge kan kan polisen inte uttala sig närmare om hur branden bröt ut.

– Teknikerna har inte varit på plats än. De väntar till det blir avkylt så att man kan jobba, säger Lars Byström, polisens presstalesman i region Stockholm till Metro på eftermiddagen.

Veckorna före branden har både byggbolaget och Österåkers kommun, där det planerade boendet ligger, mottagit flera hot med krav om att stoppa bygget.

– Man tog emot någon form av hotbrev, vilket vi utreder. Vi får se om det finns något samband, säger Lars Byström.

Kommunen hade planerat för 15 lägenheter i barackerna. Åtminstone tre av dem totalförstördes i branden, och ytterligare två vattenskadades. Moderata kommunalrådet Michaela Fletcher ser allvarligt på händelserna, skriver Aftonbladet

– Det är klart att det är obehagligt och förfärligt att det finns sådana här tendenser i samhället i dag. Men jag överlåter åt polisen att göra det de behöver, säger hon till tidningen.

Natten mot måndagen brann även ett planerat flyktingboende på Älgö i Nacka sydost om Stockholm. Även den händelsen utreder polisen som mordbrand.

– Vår bedömning är att branden startade utvändigt, säger Pelle Delhage, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund till TT.

Inga personer skadades i bränderna och polisen har i nuläget inga misstänkta. Än så länge vill man inte uttala sig om det finns något samband mellan bränderna.

– Det är tre separata förundersökningar nu. Det är de två mordbränderna och hot mot tjänsteman. Vi får invänta den tekniska undersökningen och se vad det leder till, säger Lars Byström.

pil
Bränder på flyktingboenden

Under 2016 brann det minst 112 gånger på landets bebodda eller eller tilltänkta asylboenden, enligt en sammanställning som gjordes av polisens nationella operativa avdelning (Noa) i fjol. 20 av bränderna visade sig handla om olyckor eller vårdslöshet. Resten, 92 stycken, bedöms vara anlagda.

37 av bränderna antas vara anlagda av de boende själva. Två av bränderna konstaterats vara anlagda av personer utifrån, medan 53 av bränderna har startats av ”okänd gärningsman”.

Källa: Källa: Noa, SVT

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Berglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro