ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Två tonåringar gripna efter mordet på journalisten Lyra McKee

David Peterson · 20 Apr 2019
Uppdaterad 20 Apr 2019
Lyra McKee sköts ihjäl under kravallerna.

Lyra McKee sköts ihjäl under kravallerna. Foto: TT


Två tonåringar har gripits efter mordet på journalisten Lyra McKee i Londonderry i Nordirland, rapporterar Sky News med hänvisning till polisen. Nya IRA, en utbrytargrupp från Irländska republikanska armén (IRA), ligger troligen bakom dådet, enligt polisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tonåringarna, som är 18 respektive 19 år, misstänks för terrorism i samband med kravallerna i staden Londonderry i Nordirland på torsdagen. Männen kan kopplas till mordet på journalisten Lyra McKee, som sköts ihjäl under kravallerna, rapporterar Sky News.

Nya IRA tros ligga bakom

Lyra McKee ska ha befunnit sig i närheten av ett polisfordon vid 23-tiden på torsdagskvällen när hon träffades i huvudet av en kula. Hon fördes till sjukhus av polis på platsen, men hennes liv gick inte att rädda. Hon var på plats för att rapporterar om kravallerna och skrev om den upphetsade stämning på Twitter bara timmar innan hon skottskadades.

Enligt polisen kan grupperingen Nya IRA – en paramilitär grupp som aldrig accepterade det fredsavtal som upprättades 1998, kopplas till dådet. Gruppen bildades 2012 då flera grupper som motsätter sig fredsprocessen slog sig samman.

Polisen utreder skottlossningen som en terrorhandling.

Historiskt oroligt

Staden Londonderry sedan en tid tillbaka beskrivits som en krutdurk som kan explodera när som helst.  Från slutet av 60-talet fram till 1998 var staden skådeplats för motsättningarna mellan revolutionära, i vissa fall terrorklassade, grupperingar och lokala politiker tillsammans med den brittiska polismakten.

Det var även Londonderry som ”bloody sunday” ägde rum 1972, då brittisk militär sköt ihjäl 28 personer i samband med en demonstration.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro