ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvååringar matas med godis och sött

metro · 22 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Vart fjärde barn under två år äter sötsaker två—tre gånger i veckan. Onyttigheterna får de av vuxna som i många fall inte ens hjälper barnen med tandborstningen efteråt.

- Kom igen! Nu får ni ta ansvar för era barn, manar kost- och hälsoexperten Zarah Öberg.

De flesta av oss vet att godis och sötsaker är dåliga både för hälsan och för tänderna. Ändå får 24 procent av alla barn under två år godis och sötsaker flera gånger i veckan, enligt en undersökning gjord av försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Dessutom visar undersökningen att så många som 14 procent av de små barnen inte får hjälp av sina föräldrar vid tandborstningen.- Man blir ju helt förskräckt när man inser att föräldrarna inte tar större ansvar, säger Zarah Öberg.Öberg anser att föräldrarna är dubbla bovar i dramat. Dels för att tvååringar är för små för att på egen hand klara av tandborstningen men också för att det många gånger är föräldrarna som introducerar barnen för onyttigheterna. Att de gör det tror hon delvis beror på stress.- Ju mer stressade vi är desto mindre tålamod har vi. På väg hem från dagis när man ska handla och barnen skriker för att de är vrålhungriga så sticker man till dem en godisbit för att hålla dem i schack, säger Öberg.

Barndietisten Sara Ask på Karolinska universitetssjukhuset upplever att många föräldrar ger sina barn onyttigheter i någon form av missriktad kärlek.- Många av oss vuxna tycker ju väldigt mycket om sötsaker och godis. Och vi tycker väldigt mycket om våra barn. Då vill vi kanske dela med oss av det goda, säger hon.Att socker fräter på tänderna vet nog de flesta vid de här laget. Men bortsett från hål i tänderna, varför är egentligen socker så onyttigt för barn?- Socker innehåller ingen näring och barn behöver mycket mer näringsämnen än vuxna eftersom de växer, säger Ask.

Barn som är dåliga på att äta mat, kanske för att de ätit sig mätta på glass, godis och kakor, riskerar därför att få i sig för lite näring.

Men socker innehåller också mycket energi, mer energi än de små barnkropparna behöver. Följden blir att även barn som äter nyttig mat riskerar att bli överviktiga om de utöver maten får i sig för mycket sötsaker.

Lösningen på problemet är enkel, enligt Ask.- Lyckas man få bort godiset, saften, snacksen, kakorna, bullarna och allt det andra från vardagen och bara serverar vanlig mat så brukar det oftast bli ganska bra.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro