ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvång blir skamfylld sjukdom

Annika Anjou · 25 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Renlighetstvång är vanligast bland personer som lider av tvångssyndrom. Kerstin Ewesson och Annette Skog har blivit hjälpta av medicin, terapi och stödgrupper i patientföreningen Ananke.

Renlighetstvång är vanligast bland personer som lider av tvångssyndrom. Kerstin Ewesson och Annette Skog har blivit hjälpta av medicin, terapi och stödgrupper i patientföreningen Ananke. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

När hon skrubbade kroppen med diskmedel och moppade golvet i timmar i stället för att trösta sin gråtande dotter, förstod Kerstin Ewesson att nånting var fel. Hos läkaren fick hon diagnosen tvångssyndrom. Nu, sju år senare, har hon och hennes familj lärt sig att leva med funktionshindret. – Man tror att man är knäpp, får dåligt självförtroende och skäms, summerar hon åren innan hon sökte hjälp. Cirka 200 000 svenskar antas leva med så starka tvångstankar eller tvångshandlingar att det blir ett funktionshinder. För de flesta handlar det om kontrollritualer, som att släcka lampor eller dra ur kontakter. Många får renlighetspanik. Kerstin Ewesson drabbades av båda varianterna. – På jobbet gick det att hålla tvångstankarna i schack, men sedan var jag helt slut när jag kom hem.

INTE LÄNGRE HANDIKAPPADE När det var som tyngst övervägde hon självmord. I dag är hon och Annette Skog två av många aktiva i patientföreningen Ananke. Föreningen jobbar för personer med tvångssyndrom och håller bland annat självhjälpskurser. Enligt föreningen saknas fortfarande kunskap inom vården om tvångssyndrom. Föreningen efterlyser också fler terapeuter med kognitiv beteendeinriktning. Båda tillskriver föreningen en del av tillfrisknandet: – Jag medicinerar. Men lika viktigt är insikten om att många har samma problem och att vi inte behöver skämmas, säger Annette Skog. Båda kvinnorna har rester kvar av tvångsbeteendet, men är inte längre handikappade av det. – Det tar inte längre fyra timmar att diska två koppar, konstaterar Annette Skog.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro