ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tvångsbadade dottern i iskallt vatten – får fleråriga fängelsestraff

Filip Joelsson · 21 Aug 2018
Uppdaterad 21 Aug 2018
Mamman och styvpappan tvingade dottern att bada kallt under en längre tid, som straff för olydnad. Badkaret på bilden har inget med fallet att göra.

Mamman och styvpappan tvingade dottern att bada kallt under en längre tid, som straff för olydnad. Badkaret på bilden har inget med fallet att göra. Foto: IBL


Mamman och styvpappan tvingade en sexårig flicka att bada i iskallt vatten. Efter att först ha friats från misshandel i tingsrätten skärper nu hovrätten domen, och dömer till långa fängelsestraff och utvisning.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var i december i fjol som flickans mamma och styvpappa utsatte sexåringen för den tortyrliknande handlingen.

Mamman ringde till SOS och berättade att hennes barn inte andades efter att ha badat. När sjukvårdare väl kom till platsen kunde de konstatera att flickans kroppstemperatur var 26,8 grader, och att hennes hjärta slutat slå.

Återupplivades med hjärtstartare

Efter att ha använt sig av adrenalin och defibrillator kunde ambulanspersonalen till sist starta flickans hjärta igen.

Polisen misstänkte snart att mamman och styvpappan tvingat flickan att bada i iskallt vatten, som någon typ av straff. Flickan berättade i förhör att mamman och styvpappan ibland badade henne kallt när hon varit olydig.

I maj dömdes styvpappan i tingsrätten till 1,5 års fängelse och 5 års utvisning för grov frihetskränkning, men friades från misstankar om misshandel. Mamman frikändes på samtliga punkter.

Hårdare straff efter nya bevis

Nu skärper hovrätten domen efter att nya bevis lagts fram, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera.

Enligt hovrätten finns det ingen annan rimlig förklaring till flickans nedkylda kropp än att hon tvingats till ett iskallt bad av styvpappan, som en typ av straff. Därför döms mannen nu även för synnerligen grov misshandel. Straffet utökas till 5,5 års fängelse och 10 års utvisning.

Även mamman, som friades från alla misstankar i tingsrätten, döms i hovrätten till fängelse i fem år, för synnerligen grov misshandel. Hovrätten menar, till skillnad från tingsrätten, att mamman har haft en skyldighet att ingripa, men inte gjort det.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro