ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvångsgipsade armarna på kvinna – för att skydda henne”

· 29 Sep 2015
Uppdaterad 29 Sep 2015
Kvinnan tvångsgipsades på grund av sitt självskadebeteende. Bilden har inget med händelsen att göra.

Kvinnan tvångsgipsades på grund av sitt självskadebeteende. Bilden har inget med händelsen att göra. Foto: Alamy


Rättspsykiatriska kliniken i Växjö tvångsgipsade armarna på en 22-årig kvinna med självskadebeteende. Polisen har nu inlett en förundersökning för att utreda om kliniken gjort sig skyldig till brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, anmälde för ett år sedan rättspsykiatriska kliniken för händelsen, skriver DN. Kvinnan tvångsgipsades på grund av hennes självskadebeteende. Men IVO menar att åtgärden saknar lagligt stöd.

► LÄS MER: Kvinna dog efter abort

22-åringen har själv skrivit om händelsen på sin blogg.

"Tre månader gips med armen i samma läge, inte konstigt om den låser sig så jag inte kan räta ut armen ordentligt och har väldigt ont hela tiden”, skriver hon.

Fallet uppmärksammades av Uppdrag granskning. Kliniken menade att läkaren som beslutade om ingreppet gjorde det för att skydda kvinnan. Av journalen framgår det att hon inte ville bli gipsad.

► LÄS MER: Personal övergav självmordsbenägen

Kammaråklagare Elena Severin har nu inlett en förundersökning. Till SVT Småland säger hon att hon gett polisen direktiv för utredningen, som väntas vara klar först om några månader.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro