ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvångstankarna tog över hennes liv: Trodde jag var en psykopat”

Oskar Brusén · 25 Feb 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Beatrice Olsson Raksuthee drabbades som tjugoåring av sjukdomen OCD och tvångstankarna höll på att ta över hennes liv. Men efter att skammen lagt sig mår hon i dag bättre. Nu vill hon upplysa fler om sjukdomen, en sjukdom som förstör många människors liv. – Det har påverkat mig jättemycket, jag kunde spendera timmar åt mina tvångstankar.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det bröt ut en dag när jag blev ovän med en kompis. Det var som att bägaren rann över. Från den dagen så blev jag väldigt, väldigt sjuk, säger hon.

Läs mer: Pebbles fick sin första psykos efter förlossningen: ”Livet rasade ihop”

Från den dagen ägnade sig Beatrice åt sina tvångstankar flera timmar om dagen, något som påverkade henne i allt större utsträckning.

– Det var främst att jag tvättade mycket, städade mycket, plockade mycket. Jag hade massor av olika tvätt-ritualer helt enkelt. Jag slutade aldrig att städa. Till exempel gjorde jag ofta stopp i toaletter, både hemma och på jobbet eftersom jag använde så mycket papper, säger hon.

”Det jag har är fruktansvärt”

Hon berättar att hon blev utmattad av alla tvångsritualer och att hon var rädd över hur tvångstankarna skulle påverka hennes omgivning. Det hela resulterade i att hon isolerade sig.

– Det har påverkat mitt liv jättemycket. Jag undvek saker som jag tidigare mådde bra av, som att träna, umgås med kompisar och min familj.

Beatrice Olsson Raksuthee ägnade timmar åt sina tvångstankar. Foto: Oskar Brusén
Beatrice Olsson Raksuthee ägnade timmar åt sina tvångstankar. Foto: Oskar Brusén

Beatrice upplever att det finns en stor okunskap kring OCD och att många använder begreppet på ett vårdslöst och nedlåtande sätt. Hon beskriver bland annat att många ofta säger att de har ”en liten släng av OCD” för att betona att de gillar att ha det rent och städat hemma, något som inte alls stämmer överens med verkligheten.

– Jag blir ledsen, uppriktigt ledsen. Jag önskar att jag också bara hade en ”liten släng av OCD”. För det jag har, det är fruktansvärt. Det är inte bara en liten grej utan det tar över hela ens liv.

Skammen har försvunnit

Under en lång tid höll Beatrice sin sjukdom hemlig för sin omgivning och sa därför inte heller ifrån när personer i hennes närhet uttryckte sig olämpligt kring OCD. Men i dag skäms hon inte längre över sjukdomen och tvekar inte på att säga ifrån om hon hör någon prata om OCD på ett osmidigt sätt.

– Det finns absolut en okunskap kring vad OCD faktiskt är. Det är många som använder begreppet men som inte förstår att det är så många som faktiskt lider av det. Många kan inte jobba och tvingas avstå från sociala aktiviteter som att träna eller något så enkelt som att bara sitta ner och kolla på en film.

Läs mer: Nicole mobbades för sin CP-skada: ”Jag vill inte leva”

I dag mår Beatrice mycket bättre, mycket tack vare medicinering och terapi. Hon berättar också att få en diagnos och att få veta att hon inte var ensam har hjälpt oerhört mycket.

– Innan jag fick min diagnos så trodde jag att jag var en ensam psykopat som borde sitta inspärrad, men sedan fick jag veta att det fanns likasinnade vilket har hjälpt mig jättemycket.

pil
Det här är OCD

OCD står för obsessive-compulsive disorder och kan på svenska översättas till tvångssyndrom. OCD är ofta uppdelad i två delar; en osynlig del och en synlig del.

• Den osynliga delen är oftast i form av tvångstankar.

• Den synliga delen är att personen i fråga utför olika typer av tvångshandlingar(ritualer).

Man uppskattar att cirka 2 procent av världens befolkning lider av OCD. Sjukdomen ser olika ut från person till person, men den innebär ofta en försämrad livskvalité hos den som drabbas. Många isolerar sig som följd av att man skäms över sina besvär. Många som har OCD har också svårt att sköta jobb/skola på grund av långdragna tvångsritualer.

Källa: Källa: Svenska OCD-förbundet.

pil
Artikelserie: Människorna bakom våra slarviga uttryck

“Ditt jävla CP”.“Jag känner mig helt schizad”.“Du måste ha en släng av OCD”.

Oavsett om det är över ett telefonsamtal i väntan på bussen eller på förstasidan av en tidning så benämns ofta olika typer av sjukdomar och diagnoser på ett felaktigt och nedvärderande sätt. Metro har träffat tre personer som delar med sig av sina upplevelser av hur det är att leva i ett samhälle där deras tragedi gång på gång används för att förminska, kränka och fördumma.

klar

Artikellänk är kopierad

Oskar Brusén
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro