ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvångsutvisningar av barn ökar stort

Tonchi Percan · 2 Apr 2013
Uppdaterad 2 Apr 2013
Tvångsutvisningar av barn ökar stort Mikaela Hagan, Rädda Barnen, tror att syftet med EU-projektet Erpum kan vara att avskräcka barn från att söka sig hit.

Tvångsutvisningar av barn ökar stort Mikaela Hagan, Rädda Barnen, tror att syftet med EU-projektet Erpum kan vara att avskräcka barn från att söka sig hit. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Allt fler ensamkommande barn ska tvångsutvisas från Sverige. Samtidigt ska EU-pengar bidra till effektivare avvisningar av barn till länder som Irak och Afghanistan.

klar

Artikellänk är kopierad

Antalet barn som ska utvisas med tvång har ökat dramatiskt de senaste tre åren. 2010 lämnade Migrationsverket över 64 fall där polis skulle förpassa barn ut ur Sverige. I fjol lämnade Migrationsverket 144 fall av tvångsutvisning av ensamkommande barn till polisen. Av dem genomfördes 34.

Precis som för vuxna som utvisas får avdelningarna på Migrationsverket 4 500 kronor för varje ”avslutat barn-ärende”.

Ulrik Åshuvuds titel på Migrationsverket är processledare inom mottagnings- och återvändandefrågor. Det är han som ska se till att flera barn blir avvisade och utvisade från Sverige.

– När det gäller avvisning och utvisning av barn så måste vi först vara säkra på att det finns ett organiserat mottagande. Det betyder oftast att barns föräldrar är hittade men det kan även gälla nära släktingar eller att det finns ett barnhem i mottagarlandet, säger han.

De flesta av barnen har ut visats eller avvisats till Serbien de senaste åren. Det handlar framför allt om romska barn.

Andra länder som Sverige avvisat ett stort antal barn till är Italien, Danmark, Norge och och Tyskland.

– Vi utgår ifrån att europeiska länder kan ta hand om ensamkommande barn. Vi utvisar dem dit eftersom de där först ansökt om politisk asyl, säger Ulrik Åshuvud.

Mikaela Hagan från Rädda Barnen tror att syftet med projektet Erpum är att avskräcka ensamkommande barn från att komma till Sverige.

– Ingen säger det rakt ut men jag misstänker att det är det egentliga budskapet, säger hon.

De senaste två åren har inte Migrationsverket kunnat utvisa några barn till Afghanistan, men Rädda Barnen oroar sig för att projektet Erpum ska få i gång dessa utvisningar.

Under 2012 kom närmare 3 600 ensamkommande barn till Sverige, en ökning med 35 procent jämfört med året innan. 1 940 av dem kom från Afghanistan. 

Mer om papperslösa

► Gränspolisen stoppar kontroller i t-banan

De är rädda att söka vård

►Papperslösa kvinnor misshandlas - får ingen hjälp

klar

Artikellänk är kopierad

Tonchi Percan
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro