ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvångsvård av gravida utreds

TT · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Regeringen utreder om alkoholmissbrukande gravida ska kunna tvångsvårdas. Flera barnläkare som TT talat med stöder tanken på tvångsvård.

I en undersökning från Linköpings universitet som presenterades på onsdagen svarar åtta procent av kvinnorna att de druckit alkohol, och då små mängder, under graviditeten. Det är en kraftig nedgång sedan 2004 då 30 procent sade att de druckit alkohol medan de väntat barn.Trots den positiva trenden avslöjade äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i ett tal på en tvådagars konferens om alkohol och graviditet att socialdepartementet för närvarande utreder om det ska införas en möjlighet att tvångsvårda alkoholmissbrukande blivande mammor.- Det finns ett antal kvinnor som är inne i ett missbruk som de inte kan bryta och då uppstår en fara för att barnet föds med ganska allvarliga skador som får konsekvenser för barnets hela liv. I de fallen tittar vi på om man ska överväga att gå in med tvångsvård, säger Maria Larsson till TT.Ingen kan säga med säkerhet säga hur många kvinnor det kan komma att handla om. Undersökningarna som gjorts skiljer sig, bland annat beroende på hur missbruk definieras. Det finns dock en uppgift om att 100 barn föds årligen i Sverige med alkoholskador eller Fetalt alkoholsyndrom (FAS).

Maria Larsson kan inte säga hur länge det kan dröja innan det kommer ett lagförslag. Inte heller hur det ska utformas, om till exempel personal inom mödravården ska få anmälningsplikt.- Vi håller på att arbeta med frågan och jag kan inte presentera någon tidsplan. Men vi har sett att det finns ett behov av att göra något. Det har man för övrigt också gjort i Norge och i Finland, påpekar hon.Hennes planer på tvångsvård får stöd av några av Sveriges ledande barnläkare.- Det är ju en annan människa som skadas så det skulle jag mycket väl kunna tänka mig, säger Hugo Lagercrantz, professor vid Karolinska institutet.- Som det presenterats handlar det om ett litet antal kvinnor som inte själva förmår att hantera sitt alkoholberoende. Ur fostrets synpunkt så är tvångsvård ett instrument för att hantera det, säger Ihsan Sarman, barnläkare på Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro