ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tvärstopp på bomarknaden

Anders Göransson · 9 Maj 2011
Uppdaterad 9 Maj 2011
Orsaken till att bostadsmarknaden stannat upp är att säljarna har för höga priskrav.

Orsaken till att bostadsmarknaden stannat upp är att säljarna har för höga priskrav. Foto: Klara Leo


Bostadsmarknaden har plötsligt stannat upp. Köparna vill inte ­betala de höga priserna. Utbudet växer – och priserna pressas ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Från rusch till stiltje på bara några månader. Bostads-marknaden har plötsligt stannat upp, och försäljningarna tar allt längre tid. Orsaken: Säljarna väntar sig högre priser än köparna vill betala. – Så är det. Säljarna har höga förväntningar på sin prisbild – de befinner sig inte där köparna är just nu, säger fastighetsmäklaren Philip Malmqvist, som säljer lägenheter i Stockholms innerstad för Sight.se. När Metro i går besökte några lägenhetsvisningar i Stockholm uttryckte flera spekulanter samma sak: säljarna har skyhöga förväntningar. Ett ungt par, som tittar på en lägenhet på Södermalm, berättar att de tre gånger har vunnit budgivningen på olika ­objekt . – Men varje gång ville säljaren ha mer och drog sig ur. Sedan har samma objekt dykt upp på marknaden igen med acceptpris som ligger långt över det tidigare utropspriset. Det är frustrerande. Flera mäklare intygar att försäljningarna tar längre tid än för bara några månader sedan. Det betyder att utbudet av lägenheter växer – och att priserna pressas nedåt. Enligt Mäklarstatistik sjönk priserna i mars på bostadsrätter med 3 procent i centrala Stockholm och 2 procent i ­Stor­stockholm. Räntehöjningarna och bankernas ­bo­lånetak på 85 procent är bidragande orsaker, enligt Peer Pütsep, vd på Svensk fastighetsförmedling. – Det har skett en viss inbromsning. Affärerna tar längre tid och kunderna är mer noggranna än t­idigare.

Sälj först – köp sedan

Sälj din gamla bostad först, innan du köper en ny. Det kräver SEB av sina lånekunder. Den som vill göra tvärt-om – försäkra sig om en ny bostad först – måste uppfylla stenhårda villkor:  kunden ska klara kostnaden för både det gamla och det nya boendet i upp till ett år.

Även andra banker ­föredrar att kunderna säljer det gamla boendet först, men de ställer inte så hårda krav som SEB.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro