ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvärt emot direktiven: Vattenfall ökar utsläppen

Frida Sundkvist · 26 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013
Tvärt emot direktiven: Vattenfall ökar utsläppen Vattenfalls brunkolsverk Schwarze Pumpe i Tyskland.

Tvärt emot direktiven: Vattenfall ökar utsläppen Vattenfalls brunkolsverk Schwarze Pumpe i Tyskland. Foto: Scanpix


Trots statliga direktiv om motsatsen fortsätter Vattenfall att öka sina utsläpp av koldioxid från kolkraftverken i Europa. Vattenfall har ingen aning om när utsläppen kan minska.

klar

Artikellänk är kopierad

Vattenfall brassar på för fullt i kolkraftverken och struntar i de statliga direktiven. I stället för att minska utsläppen av koldioxid ökar Vattenfalls utsläpp i både Tyskland och Nederländerna, två kolkrafttunga länder.

– Det kan uppfattas som att det går stick i stäv med ägardirektiven. Men det tar tid att ställa om produktionsportföljen. Det sker steg för steg, säger Åsa Pettersson, hållbarhetschef på Vattenfall. 

Mest släpper Vattenfall ut i Tyskland, där den svenska elproducenten har flera stora kolkraftverk. Vattenfalls utsläpp ökade med 3 miljoner ton i Tyskland, från 68 till 71 miljoner ton, enligt företagets årsredovisning som släpptes på tisdagen.

Förklaringen enligt Vattenfall är att det behövs mer kol när kärnkraften har stängts ned.

– Eftersom andra stängde sina kärnkraftverk så har brunkolsproduktionen gått upp totalt, men det är bara under en kort period. Man ska inte gå från kärnkraft till kol, man ska gå från kärnkraft till förnybart, säger Åsa Pettersson.

Utsläppen i Tyskland kommer enligt Vattenfall fortsätta öka även 2013 och 2014.

När kommer era utsläpp i Tyskland minska?– Vi har inget rakt svar på när utsläppen kommer vända. Vi ska ställa om vår portfölj och minska utsläppen, samtidigt som vi växer mer än marknaden inom förnybart, säger Åsa Pettersson.

Även i Nederländerna ökade utsläppen av koldioxid, från 8,1 till 8,4 miljoner ton. Regeringen har mötts av hård kritik för köpet av energibolaget Nuon, både från oppositionen och från miljörörelsen.

När man räknar bort försäljningen av den polska verksamheten, som inte ingår 2012, ökar Vattenfalls utsläpp av koldioxid totalt med 3 miljoner ton. 

Vattenfalls mål är att minska sina koldioxidutsläpp till 65 miljoner ton. Men hur det ska göras är ännu inte bestämt. 

– Strategin är inte klar än. Vi har ett mål och det är det viktiga, säger Åsa Pettersson.

Klart är att Vattenfall flaggar för att sälja kolkraftverken i Danmark och andelen i ett brunkolsverk i Tyskland. Det skulle reducera utsläppen av koldioxid med 9,5 miljoner ton.

Metro har sökt ansvarig minister Peter Norman för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro