ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvätta mindre – vädra mer

Johanna Ohlson · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: Henry Lundholm


Så får du favoritkläderna att hålla längre

klar

Artikellänk är kopierad

Om du är rädd om dina kläder – sluta tvätta så ofta. Tvättmaskinen och torktumlaren är plaggens värsta fiender.

– Vi har hygienpanik. Vi tror inte saker är fräscha om de inte är helt nytvättade. Det är det största felet folk gör när de ska ta hand om sina kläder, säger stylisten Bibi Persson.

I stället för tvätt rekommenderar hon frisk luft och vatten. Att vädra eller ånga kläderna helt enkelt. Något som är bra både för miljön och kläderna. – När man ångar eller stryker drar fibrerna ihop sig och plagget ser nytt och fräscht ut igen.

Det behövs ingen särskild maskin, ett strykjärn fungerar perfekt. – Om man använder strykjärnet försiktigt, utan att pressa, då blir det ångeffekt.

När det gäller yllekläder är det vädring som gäller.– Ull är självrengörande. Lanolinet, det naturliga fettet i ullet, håller smutsen borta.

De enda kläderna som behöver tvättas ofta är de som sitter närmast kroppen, underkläder och t-shirtar.

När det ändå blir dags att slänga favorit plagget i maskinen gäller det att tvätta på rätt sätt. – Knapparna ska vara uppknäppta, annars sliter det i knapphålen. Dragkedjor däremot ska vara stängda, annars går de sönder längst ner.

Torktumlaren rekommenderar Bibi Persson att man undviker så långt det går. – Torktumlaren är det värsta man kan utsätta ett plagg för. Det ska man bara göra med kläder som ändå inte har så lång livslängd.

Bibis 5 tips på hur du vårdar dina kläder

1) VädraBra alternativ till att tvätta. Framför allt ull mår gott av att luftas och behöver bara tvättas om du fått fläckar. 2) Ånga och strykFör att få kläderna att se fräscha ut igen. Ofta räcker det med att ånga knävecken och rumpan för att byxorna ska se nya ut igen. 3) Häng De flesta kläder mår bättre av att hänga. Använd bra galgar som räcker hela vägen ut till ärmen. Slarva inte när du hänger in. Se till att kläderna hänger som de ska. 4) PaketeraOm du förvarar kläder på vind eller i källarutrymme, se till att det är torrt. Ha också tyg eller en plastpåse över kläderna. Du vet aldrig vad grannen har i sitt förråd. 5) Tvätta rättVar försiktig med tvättmedel. De flesta använder för mycket. Knäpp upp knappar och knäpp blixlås. Torktumla bara det du inte är rädd om.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna Ohlson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro