ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvättmaskinen kan vara en snuskfälla – om

metro · 25 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
– Va är det sant? Fy vad äckligt!, säger Cecilia Cederholm, 37, föräldraledig, Södermalm, om att bakterierna inte dör vid 40 grader.

– Va är det sant? Fy vad äckligt!, säger Cecilia Cederholm, 37, föräldraledig, Södermalm, om att bakterierna inte dör vid 40 grader. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Tvättmaskinen kan vara en snuskfälla – om du tvättar på låga temperaturer. Först vid 60 grader börjar bakterier dö.

Lever du i tron att 40 grader och en extra skvätt tvättmedel tar död på det mesta? Då lever antagligen gott om bakterier i din ”rena” tvätt. En ny studie visar att bakterier måste upp i en värme på 60 grader för att dö.– Bakterier trivs jättebra i 30, 40-grader. Tvättar du underkläder i 40 grader som inte är i bomull har du inte en chans att få bort bakterierna, du sköljer bara runt dem, säger Åsa Melhus, överläkare i bakteriologi som lett studien vid Uppsala akademiska sjukhuset.Särskilt underkläder och frottéhanddukar, som man vet är förorenade av bakterier, är klokt att tvätta på högre temperaturer. För att det ska bli riktigt rent – i bakteriologisk mening – är den bästa bakteriemördaren att köra tvätten i torktumlaren efteråt.Men den farligaste risken för bakterier i tvätten finns inte i hemmet, utan inom vården.– Du och dina familjemedlemmar delar samma bakterier. Men på äldreboenden och inom vården kan det lätt bli smitthärdar om man inte tvättar i 60 grader.Och om det luktar surt om handduken när du tvättat den?– Då vet du att det lever, säger Åsa Melhus.

Olivia Krantz

Vilka grader brukar du tvätta på? Visste du att bakterierna inte dör i 40 grader?

Gunnar Boman, 63, konsult, Vätö– Vi brukar tvätta allt på 50-grader. Underkläder och sånt tvättar vi på 60-grader tror jag.– Nej det hade jag ingen aning om.

Inger Eriksson, 71, pensionär, Södermalm– Vissa grejer måste man ju tvätta på 40 grader, som gardiner. Annars tvättar jag handdukar, underkläder och strumpor i 60 grader. – Nej det visste jag inte.

Cecilia Cederholm, 37, föräldraledig, södermalm– Jag tvättar allt på 40-grader, underkläder också. Ibland tvättar jag handdukar och lakan på 60.– Va är det sant? Fy vad äckligt!

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro