ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvillingarna sökte asyl samtidigt – bara en fick permanent uppehållstillstånd

N. Demirian/ L. Borgert · 27 Apr 2017
Uppdaterad 27 Apr 2017
Hasan, till höger, har fått permanent uppehållstillstånd. Tvillingbrodern bredvid, Ahmad, har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Hasan, till höger, har fått permanent uppehållstillstånd. Tvillingbrodern bredvid, Ahmad, har fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Foto: Privat


Tvillingarna Ahmad och Hasan Hifzy från Syrien fick olika asylbesked, trots att de sökte asyl samtidigt och hade samma asylskäl. Anledningen? De hamnade på olika sidor av den tillfälliga asyllagstiftningen, något som P1 Morgon var först med att rapportera om.

klar

Artikellänk är kopierad

De 21-åriga tvillingarna, som först intervjuades av P1 Morgon, kom fram till Sverige hösten 2015 efter en lång resa från Damaskus i Syrien.

– Det var fantastiskt. Jag hade en väldigt bra känsla när jag kom till Sverige eftersom jag hade mått så dåligt under resan och över situationen i Syrien. Jag kände att det var en plats där jag kunde bygga upp mitt liv, säger Ahmad Hifzy till Metro.

Han och hans bror Hasan Hifzy ansökte om uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Samtidigt och med samma asylskäl. Ändå fick de olika asylbesked – Hasan fick permanent uppehållstillstånd och Ahmad fick ett tidsbegränsat.

Tvillingarna hade olika långa väntetider på sitt beslut, vilket innebar att de hamnade på olika sidor om den tillfälliga asyllagstiftningen som infördes i juli 2016. En lag som innebär att endast tidsbegränsade uppehållstillstånd ges till alla skyddsbehövande, utom kvotflyktingar.

Ahmads asylbesked innebär att han riskerar att deporteras i november.

– Jag var inte förvånad eftersom jag visste om den nya lagen, men jag blev förvånad över att de inte lade märke till att min bror fick permanent uppehållstillstånd och jag tillfälligt, när vi hade lämnat in dem samtidigt. Jag hade lite hopp om att de skulle bry sig om det, men det gjorde de inte, säger Ahmad och fortsätter:

– Min handläggare sa bara att jag hade haft otur.

Ahmad säger att han är orolig över framtiden eftersom han inte vet om han kommer att få stanna eller inte.

– Jag har precis börjat lära mig svenska, har ambitionen att studera här, slutföra universitetet. Nu vet jag inte vad jag kan göra, säger han.

Hur skulle det kännas att åka tillbaka till Syrien?

– Syrien är fortfarande mitt hemland, men det hade verkligen inte varit bra att åka tillbaka nu. Som situationen ser ut nu, med kriget, måste man gå med i armén eller slåss, man kan inte bara vara där och studera och göra det man vill. Det hade varit hemskt.

Han säger också att det skulle vara fruktansvärt att separeras från sin tvillingbror.

– Vi har varit med varandra hela livet, ingenting har delat på oss innan. Jag kan inte förstå att något sånt här kan ändra på det.

Hans bror Hasan Hifzy, som alltså har fått ett permanent uppehållstillstånd, säger till Metro att han har svårt för att känna sig glad över beskedet.

– Det får mig att känna mig dålig när jag tittar på hur det blev för min tvillingbror. Det är inte rättvist. Det är svårt att beskriva hur det känns. Jag kan inte känna glädje när min bror enbart fått ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Vi vet inte vad som kommer att hända nu.

Om Ahmad inte får stanna i Sverige så ser inte Hasan en framtid här utan honom.

– Jag känner att om han inte får ett permanent uppehållstillstånd och måste åka tillbaka till Syrien så kommer jag också att åka tillbaka med honom. Vi är inte bara bröder, vi är tvillingar. Jag kan inte ens föreställa mig att vara utan honom.

Metro har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, som avböjer att kommentera.

Linnéa Borgert/Natalie Demirian

klar

Artikellänk är kopierad

N. Demirian/ L. Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro