ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvillingtest visar – rökare åldras snabbare

Anders Göransson · 31 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013
Tvillingen till vänster har rökt 17 år längre än sin syster.

Tvillingen till vänster har rökt 17 år längre än sin syster. Foto: American Society of Plastic Surgeons


Rynkor, påsar under ögonen, hängande käke. Ciggen i munnen förstör inte bara din hälsa - ditt ansikte tar också stryk.

klar

Artikellänk är kopierad

Båda dessa tvillingar har rökt, men den till höger har rökt 14 år längre än brodern.
Båda dessa tvillingar har rökt, men den till höger har rökt 14 år längre än brodern.Foto: American Society of Plastic Surgeons
Den vänstra tvillingen är icke-rökare, den högra är rökare. Notera rynkorna runt munnen och näsan på rökaren.
Den vänstra tvillingen är icke-rökare, den högra är rökare. Notera rynkorna runt munnen och näsan på rökaren.Foto: American Society of Plastic Surgeons
Den vänstra tvillingen är icke-rökare och den högra har rökt i 29 år. Skillnaden syns i pannan och på ögonlocken.
Den vänstra tvillingen är icke-rökare och den högra har rökt i 29 år. Skillnaden syns i pannan och på ögonlocken.Foto: American Society of Plastic Surgeons

Att rökning är skadligt för hälsan veta alla. Nu visar en amerikansk studie att tobaksbruk även sätter tydliga spår i ansiktet på rökaren i form av snabbare åldrande.

Forskarna intervjuade och fotograferade 79 tvillingpar, där rökvanorna skiljde sig väsentligt åt mellan de två syskonen, skriver Daily Mail. I vissa fall rökte den ena men inte den andra, i andra fall hade den ena tvillingen varit rökare åtminstone fem år längre tid än den andra. Tvillingarna svarade även på frågor om sin livsstil och medicinska historia i övrigt.

Man lät sedan professionella plastikkirurger, som inte kände till tvillingarnas rökvanor, granska närbilder av deras ansikte.

Resultatet var tydligt - rökarnas ansikten visade klart fler tecken på åldrande, särskilt i mellersta och nedre delen av ansiktet.

De övre ögonlocken hängde mer, påsarna under ögonen var större. Rökarna hade överlag tydligare rynkor, linjerna mellan näsa och mun var mer markerade, liksom rynkorna på läpparna. Rökarna hade även mer hängande käkar.

"Det är noterbart att det finns synbara skillnader till och med mellan tvillingar där båda röker, men den ena gjort det fem år längre än den andra", skriver Bahman Guyuron, en plastikkirurg i Ohio som lett studien.

Enligt rapporten, som publicerats i tidskriften Plastic And Reconstructive Surgery, kan dock även den som rökt länge påverka både sina ansiktsrynkor och hälsan i övrigt genom att skära ner eller sluta med rökningen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro