ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tvingas säga upp sig – eller leva på 223 kr/dag

Karl Grauers · 27 Maj 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Lotta Rosenkvist är utförsäkrad men tjänstledig från sitt arbete på grund av sjukdom.

Lotta Rosenkvist är utförsäkrad men tjänstledig från sitt arbete på grund av sjukdom. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals utförsäkrade kan tvingas lämna sina anställningar.

Överlev på 223 kronor om dagen. Den verkligheten riskerar cirka 4 000 utförsäkrade att möta i sommar. Då minskar deras ­aktivitetsstöd från Försäkringskassan kraftigt. Orsaken: de är anställda men tjänstlediga på grund av sjukdom.– Om de säger upp sig behåller de ersättningen, säger Holger Hammar, ­kvalificerad handläggare på Arbetsförmedlingen.

Gruppen det gäller är de som varit långtidssjukskrivna och haft sjukpenning i maximalt antal dagar. De har tagit tjänstledigt utan lön för att ­kunna delta i arbetsförmedlingens introduktionsprogram och få fortsatt ­bidrag i form av aktivitetsstöd.

Den maximala dagpengen är 680 kronor och den får de i högst 150 ­ersättningsdagar. Sedan sjunker summan till 223 kronor om de behåller ­jobben. Säger de upp sig räknas de som arbetslösa och kan fortsätta på aktivitetsstöd. Kravet är att de blir kvar hos Arbetsförmedlingen. – De kan då delta i till exempel praktik eller ­arbetsmarknadsutbildning­-ar, säger Holger Hammar.Försäkringskassan räknar med att en del av de cirka 4 000 är för sjuka för att arbeta och därmed kommer att beviljas sjukpenning igen. Exakt hur många det rör sig om är ännu oklart.

"Vet inte om jag kan komma tillbaka"

Undersköterskan Lotta Rosenkvist tvingades ta tjänstledigt från sitt jobb då hon blev utförsäkrad vid årsskiftet.

Till somma­ren måste hon säga upp sig från sin anställning om hon inte vill leva på 223 kronor per dag i stället för 680 kronor. – Jag är på Arbetsförmedlingen för att utredas. Det ska ta tre ­månader men vi är inte klara. Vi vet inte om jag kan komma tillbaka, säger hon.

Lotta Rosenkvist ­känner sig rådlös och makt­lös. Hon har ännu inte bestämt sig för om hon ska säga upp sig. – Säger jag upp mig från jobbet och det visar sig att jag inte kan arbeta över huvud taget sjunker ju min sjukpeng drastiskt, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Grauers
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro