ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

TV|4 förlorade även i hovrätten

Stockholm TT · 12 Apr 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Regissörerna hade stämt TV 4 för de reklamavbrott som lades in när kanalen visade Vilgot Sjömans film Alfred och Claes Erikssons Hajen som visste för mycket och hade fått rätt i tingsrätten.

Hovrättens dom var enhällig och väckte jubel när den delades ut. -Jag är oerhört lättad, säger Claes Eriksson till TT:s reporter efter domen. Trots att han tyckt att de haft starka argument i både tingsrätten och hovrätten säger Claes Eriksson att han under den fyra år långa processen blivit allt mer osäker på hur den skulle sluta. Han kallar domen "en större markering än många tror": -Det är en markering att vi fortfarande i ett överkommersialiserat samhälle kan hävda ideella intressen som står bjärt emot de ekonomiska intressena. Internationell uppmärksamhet Han tror däremot inte att domen får så stor betydelse för filmbranschen i stort. -Men jag vill ändå tro att det kan ha betydelse, säger Eriksson, som hävdar att processen väckt stort internationellt intresse. Enligt Eriksson handlar det om en värdekonflikt. -Det finns ju ingen som tycker om reklam i filmer, och varför ska vi då ha den? frågar han. Vilgot Sjöman, som tillsammans med Eriksson drivit processen, gick bort i söndags, bara två dagar före hovrättens utslag. -Det har känts oerhört svårt de senaste dagarna, säger Claes Eriksson. När man ska bestämma vad som är kränkande är upphovsmannens synpunkt en given utgångspunkt, fastslår hovrätten. De intressen som ligger bakom avbrotten väger inte över upphovsmannens intresse av att hans verk inte återges på ett sätt som han finner kränkande, skriver hovrätten. Ny klausul Domstolen finner det uppenbart att reklamavbrotten har brutit kontinuiteten och dramaturgin i filmerna liksom att de fogat in miljöer som är främmande och omotiverade. I något fall har avbrotten också inneburit att den eftersträvade dramatiska effekten av växlingen mellan två scener har suddats ut.

TV 4 har, sedan kanalen förlorade i tingsrätten, infört en klausul i alla avtal med svenska regissörer som gör klart att filmerna kommer att brytas för reklam. Det betyder att bolaget inte behöver frukta att behöva uppleva flera liknande processer.

Svea hovrätts dom innebär att TV 4 nu måste betala regissörernas rättegångskostnader i två rättegångar, totalt 1 116 720 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro