ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Twitter gav polisen kontroll över Husbykravaller

Jenny Sköld · 20 Maj 2014
Uppdaterad 20 Maj 2014

Sociala medier var avgörande för att polisen lyckades få kontroll över kravallerna i Husby förra året. Det visar en ny studie från Mittuniversitetet i Sundsvall.

klar

Artikellänk är kopierad

Under kravallerna i Husby för drygt ett år sedan sattes bilar i brand och polis och brandkår utsattes för stenkastning.
Under kravallerna i Husby för drygt ett år sedan sattes bilar i brand och polis och brandkår utsattes för stenkastning.Foto: TT

Sociala medier beskrivs ofta som ett verktyg för att sprida oroligheter medan myndigheter hamnar på efterkälken. Men en studie  av sociala mediers roll under kravallerna i Husby förra året, då hela världens ögon riktades mot förorten söder om Stockholm, visar att myndighetens sociala medier-strategi fungerar. 

– De säger själva att de lyckades vända opinionen med hjälp av sociala medier, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet. 

Studien spaltar upp vad som hände dag för dag under de kaotiska dygn som kravallerna pågick. Bilar sattes i brand och polis och brandkår utsattes för stenkastning. Samtidigt anklagades polisen för övervåld mot demonstranter. Föreningen Megafonen, som trädde fram som företrädare för de unga  i Husby, kopplade samman våldet med att polisen skjutit ihjäl en 65-årig psykiskt sjuk man som bodde i förorten. 

Men genom att snabbt svara på budskap och rykten lyckades polisen föra ut sin bild av vad som hände. Husbykravallerna visar att polisen stärkt sina muskler på nätet, menar Lars Nord. 

– Ambitionerna har tidigare varit väldigt varierande, men det har blivit bättre. Det här kanske är första krissituationen där myndigheternas användning av sociala medier verkligen har testats, säger han.  

Forskarna konstaterar också att mediernas rapportering av händelsen är relevant. 

– Det har funnits en bild av att kravallerna överdrivits av medierna, men  det kan vi inte se i svenska medier. Däremot har utländsk media förstorat betydelsen av kravallerna, kanske för att det krävs mer dramatik för att händelserna  ska ha ett nyhetsvärde längre bort.

LÄS MER
Polisen släpper sin version av dödskjutningen i Husby
LÄS MER
Polisen släpper sin version av dödskjutningen i Husby
klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro