ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Twitter stängde ner 90 000 falska konton – kopplade till bedrägliga "dejtingsajter"

Hugo Ewald · 18 Jul 2017
Uppdaterad 18 Jul 2017

Den 10 juli tog Twitters säkerhetsteam bort inte mindre än 90 000 falska konton på det sociala nätverket. Enligt säkerhetsföretaget Zerofox var konton del av ett stort så kallat botnät med falska konton som försökte locka in användare till falska "dejtingsidor".

klar

Artikellänk är kopierad

“Meow, I want to have sex”. “I want to #fondle me?”. Har du använt Facebook eller Twitter har du förmodligen någon gång sett de skumma, och nästan alltid uppenbart falska kontona, som plötsligt skickar vänförfrågningar eller börjar följa dig.

Profilerna har, som Metros Viralgranskaren tidigare kunnat berätta, nästan uteslutande som syfte att få dig att besöka påstådda dejtingsajter som lockar med lättillgängligt sex, trots att sajterna själva till och med erkänner att i princip alla profiler är falska.

”Profilerna är delvis underhållningsprofiler, fysiska möten med dessa är inte möjligt”, är en vanlig formulering.

Förra veckan raderade Twitter närmare 90 000 sådana konton efter att det USA-baserade säkerhetsföretaget Zerofox kunde visa hur de styrdes genom ett så kallat botnät, alltså automatiskt från en och samma källa.

Enligt Zerofox är botnätet en av de största bedrägliga kampanjerna som genomförts på sociala medier. Närmare 90 000 falska konton genererade över 8,5 miljoner inlägg på Twitter, och lyckades samla in över 30 miljoner klick till de bedrägliga dejtingsajterna.

Den datan kunde Zerofox få fram genom att alla inläggen var kopplade till Googles URL-förkortningstjänst, som är spårbar.

Alla de 90 000 kontona var byggda på ungefär samma sätt. De innehöll en profilbild som föreställde en attraktiv kvinna och hade kvinnonamn.

Antingen ”attackerade” de offren genom att kommentera eller citera deras tweets eller genom att följa offren och att genom sitt twitterbeskrivning locka in offret till sajterna. Tweetsen innehöll ofta slarvigt formulerade, men sexuellt explicita, rader som ”Meow, jag vill ha sex”.

Textraderna var automatiskt genererade efter en specifik algoritm.

Som Metros Viralgranskaren tidigare kunnat berätta om är så kallad affiliate-marknadsföring big business.

Ofta går det till så att ett företag eller en webbsida vill ha kunder. De registrerar sig sedan på en sajt där personer kan ansöka om att få försöka samla in kunder åt dem, och ”samlarna” får sedan del av kakan om och när företaget fått betalande kunder. Sker ingen kontroll av ”samlarna” öppnar systemen lätt upp för att tas över av spammare.

Den här specifika typen av affiliate-marknadsföring, där spammare försöker locka in kunder till falska dejtingsidor genom framför allt bilder på kvinnor, är särskilt vanlig på Facebook och har inneburit att många svenskar närmast översvämmats av vänförfrågningar från fejkkonton.

Botnätet som Zerofox upptäckte, vilket fått namnet SIREN, verkar ha haft sitt ursprung i Ryssland eller Östeuropa. De grundar det på att 12,5 procent av de falska kontona haft kyrilliska bokstäver i sina namn och att tidigare botnät haft sitt ursprung där.

Den 10 juli stängdes alla kontona som var del av botnätet ned.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro