ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Twitterchefen: Jag sökte 150 jobb – sedan bytte jag namn

Valerie Kaspersen · 30 Maj 2018
Uppdaterad 4 Jun 2018
Diskrimineringsombudsmannen tar emot ungefär 2500 anmälningar varje år. Etnicitet är en av de vanligaste skälen till varför man anmäler.

Diskrimineringsombudsmannen tar emot ungefär 2500 anmälningar varje år. Etnicitet är en av de vanligaste skälen till varför man anmäler. Foto: Valerie Kaspersen/ Metro


Nästan en av fem har upplevt diskriminering på arbetsmarknaden, enligt en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro. Faje Gani, i dag Twitters Nordenchef, ändrade sitt efternamn för att ens få komma på intervju.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var länge sedan nu. Tretton år för att vara exakt. Faje Gani var i slutskedet av sina studier i företagsekonomi och arbetade på sin magister. Hans kurskamrater hade alla börjat få komma på intervjuer och några hade redan fixat traineeprogram.

– Jag sökte och sökte. Tio jobb, 50 jobb, 80 jobb. Och då sa folk att, fan du har ju ändå bra meriter. Du borde ju få komma på intervju. Kan det bero på ditt namn?

En kompis frågade om han kanske inte skulle ta och byta till ett mer svenskklingande namn. Se om det gjorde någon skillnad.

– När jag hade sökt sisådär 150 jobb och var väldigt ledsen så hittade jag på ett alterego som hette Alex Niklasson och sökte jobb.

Faje skrev två olika cv:n. Ett som Faje Gani och ett som Alex Niklasson. Alex var ett år yngre och hade sämre meriter. En av dem fick komma på arbetsintervju, den andra fick inget svar.

– En vecka senare gick jag in på mig själv och kollade. Faje Gani hade inte fått någon intervju. Så kollade jag Alex och han hade fått en intervjutid.  

Faje ringde upp företaget som sig själv och undrade varför han inte hade fått komma på intervju. Som svar fick han att de hade många sökande. Han berättade då att han och Alex var samma person.

– Vi hade ett bra snack, men jag blev väldigt, väldigt ledsen över att jag inte kunde få en intervju på egna meriter.

Det var som sagt tretton år sedan. Mycket har hunnit hända sedan dess. Faje tjatade till sig ett säljjobb på Nöjesguiden som tillslut ledde till att han blev vd för hela bolaget. Efter åtta år köpte han loss tidningen från bolaget.

Idag är han Twitters Nordenchef och entreprenör. Men faktumet att han har blivit diskriminerad på grund av sitt ursprung finns alltid med honom. Det är inte bara incidenten från 2005 som han bär med sig. Diskrimineringen har pågått hela livet.

– Jag har hur många historier som helst där min hudfärg har varit ett problem. Än i dag är jag jätterädd för morgondagen. Det har ju gjort att jag både har ett heltidsjobb men också är entreprenör vid sidan av, för att liksom täcka min rygg. Jag har det latent i mig.

Faje är inte ensam. I en undersökning från Yougov gjord på uppdrag av Metro uppger 19 procent att de upplevt diskriminering på arbetsmarknaden. Varav 16 procent uppger att de upplevt diskriminering på grund av etnicitet.

– Jag känner många med min bakgrund som har svårt att komma igenom det här om man inte har ett nätverk. Så det är ju fortfarande ett stort problem, säger Faje.

Diskrimineringsombudsmannen tar emot ungefär 2500 anmälningar varje år. De vanligaste orsakerna till anmälningarna diskriminering på grund av kön, etnicitet, ålder och funktionsnedsättning.

– Vi utreder ju inte alla anmälningar som kommer in, utan vi gör en bedömning av allting. Vårt övergripande uppdrag är att minska diskrimineringen i samhället. Då måste vi titta på hur vi gör det på bästa sätt. Det kan bland annat göras genom att bedriva tillsyn och på det sättet uppmärksamma problem, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO.

Att bedriva tillsyn innebär att få de som omfattas av diskrimineringslagen att följa den. Ett ärende är i sig avslutat när DO har utfärdat ett tillsynsbeslut, men om DO får in fler anmälningar mot samma verksamhet senare och bedömer att problemen finns kvar så finns möjligheten att ta ärendet till domstol.Just nu pågår tillsyn i åtta ärenden som rör diskrimineringsgrunden etnisk tillhörighet.

– Det är möjligt att samma ärende finns med på flera grunder, då en händelse givetvis kan beröra mer än en diskrimineringsgrund, säger Clas Lundstedt.

Det finns många lösningar på problemet kring diskriminering av bland annat etnicitet, menar Faje. Ett av dem skulle vara att näringslivstoppar synliggör sig för personer i utanförskapsområden. Nyckeln är kommunikation.

– Ungarna från orten känner inte folk, man har inga förebilder. Man vet inte hur det funkar inne i stan. Det finns folk som kan hjälpa dem och bryta sig loss och få vägledning. Företagen måste visa sig och förstå de här ungdomarna, säger Faje.

pil
FAKTA: Metro och Järvaveckan

Järvaveckan arrangeras 9-17 juni vid Spånga IP av föreningen The Global Village. Varje dag under veckan har ett tema och ett av de politiska partierna håller huvudtal varsin dag. Metro har gått in som mediepartner till arrangören The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden förening. Detta som ett led i att skapa ett långsiktigt samarbete och göra bättre och mer relevant journalistik. Förutom att vara på plats och rapportera innan och under Järvaveckan kommer Metro även hålla föreläsningar i källkritik i Järvaområdet.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro