ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Twitterraseri efter artikel om ansvar vid våldtäkter

Clarence Frenker · 28 Jan 2014
Uppdaterad 28 Jan 2014

Kvinnor måste kunna se sitt eget ansvar vid våldtäkter”. Det skriver en insändare på Sydsvenskan i dag. Debattartikeln har nu väckt raseri på Twitter där flera riktar saftig kritik mot både skribenten och publiceringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Några av kommentarerna på Twitter.
Några av kommentarerna på Twitter.Foto: TT/Skärmdump från Twitter

Under rubriken ”Kvinnor måste kunna se sitt eget ansvar vid våldtäkter” skriver skribenten Lucia Ray i Sydsvenskan i dag om samtycke och kvinnans roll vid våldtäkter. Debatten om våldtäktslagstiftningen och rättsväsendets hantering av övergrepp mot kvinnor har blossat upp efter att Metro publicerat flera uppmärksammade artiklar. Senast på måndagen berättade vi om en man som friades från våldtäkt, eftersom rätten ansåg att han inte förstått att kvinnan som hade 2,0 promille i blodet var redlöst berusad. Lucia Ray menar bland annat att kvinnor genom att en gång ha gett ”medgivande till kroppslig intimitet genom ömsesidig fysisk kontakt” ska ta del i ansvaret ”vad än konsekvenserna blir”.

LISA MAGNUSSON: Sugen på att våldta? Kör på! Texten har nu väckt raseri i sociala medier. På tisdagseftermiddagen hade artikeln delats nästan 7000 gånger på Facebook och på Twitter har det riktats saftig kritik mot skribenten.

”Åt helvete med Sydsvenskan som kunde publicera detta och med Lucia Ray som lägger ansvaret för våldtäkt på offret”, skriver en Twittrare.

En annan skriver:

”Nej men jag skulle tagit större ansvar så jag inte blev våldtagen, Tack för heads up Lucia Ray.”

I debattartikeln skriver författaren också att ett sätt för kvinnor att ta ansvar i frågan är att leva efter vissa regler.

”Jag tycker att ett bra sätt för kvinnan att ta ansvar är att bestämma några omfattande regler som hon alltid håller sig till med män i allmänhet, och särskilt när det gäller kroppslig intimitet och dejter. Om en kvinna har regler som hon lever efter, så är hon beredd att berätta för en man långt i förväg vad han får och inte får göra”, skriver hon och fortsätter:

”Det är sant att män allmänt är starkare än kvinnor, men det är ändå kvinnan som bestämmer hur långt en man får gå med henne. Vet hon det i förväg och talar om det för mannen, då bör det inte bli så svårt att urskilja samtycke till våldtäkt om det skulle behövas”.

Även det resonemanget ifrågasätts hårt:

Lucia Ray vill att kvinnan ska ansvara för förhållningsregler. Som hon alltid håller sig till och aldrig viker ifrån vid ett krogragg.”

En annan skriver:

Lucia Ray uppmanar alltså kvinnor att ha regler kring sex. Regler som sedan ska kungöras långt innan samlag. Ehh...?”

LÄS MER: 

Stor manifestation mot våldtäkter

Lisa Magnusson: Vågade tjejer får man göra vad man vill med

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro