ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Twitterstorm efter Reinfeldts uttalande

Jenny Sköld · 15 Maj 2012
Uppdaterad 16 Maj 2012
"

"


Reaktionerna efter Reinfeldts tal om "etniska svenskar" lät inte vänta på sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett uttalande från statsminister Reinfeldt om svensk arbetslöshet har väckt starka reaktioner på nätet. Intervjun, som publicerades på flera nyhetssajter under måndagen, handlade om hur sänkt krogmoms påverkar svensk sysselsättning. TT har plockat upp ett tidigare uttalande från statsministern från 2006 där han själv definierar dagens arbetslöshetsnivå som "massarbetslöshet". Reinfeldt invänder då att det "inte är korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet", eftersom:  "Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet". Reaktionen bland bloggare och twittrare lät inte vänta på sig. 

Under hashtagen #Reinfeldt TT och #Svenskar mitt i livet  tickar de kritiska inläggen in som brev på posten.  Marita Ulvskog (S): "Bland höginkomsttagare i Stockholms län är arbetslösheten låg. Alltså existerar ingen arbetslöshet". Författaren och journalisten Lena Sundström tolkar uttalandet som att etniska svenskar enligt Reinfeldt ska brytas ut i statistiken eftersom "andra grupper eventuellt kräver andra åtgärder". "Sedan vet jag inte vad Reinfeldt menar med 'etniska svenskar'. Sådan arbetslöshetstatistik förs inte vad jag vet", skriver socialdemokraten Ali Esbati. Liberala  debattören Isobel Hadley-Kamptz skriver: "Det är ju milt sagt bekymmersamt om Reinfeldt inte anser att problem är problem förrän de drabbar hans Täbygrannar, ja."

Många invändningar handlar också om definitionen av "etniska svenskar".

"Vad är en Etnisk Svensk, hur mäter man det? Genteknik?", skriver twittraren Lotta Backman.

Reinfeldts svar på stormen

Via sin pressekreterare Roberta Alenius skickar Fredrik Reinfeldt en skriftlig kommentar på tisdagsförmiddagen.

"Våra meningsmotståndare hävdar att vi har massarbetslöshet i Sverige. Vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda", skriver Reinfeldt och fortsätter:

"Statistiken talar sitt tydliga språk". Bland inrikesfödda mellan 25 och 54 år är arbetslösheten 3,4 procent, skriver han och syftar på siffror för mars månad.

Motsvarande siffror för unga, väl medvetna om att det måttet innehåller en stor grupp heltidsstuderande, är 25,5 procent och för utrikesfödda mellan 25—54 år 14,8 procent.

Reinfeldt hänvisar till att regeringen genomfört viktiga reformer som bidragit till att sysselsättningen ökat i dessa grupper, men att ytterligare åtgärder måste till. TT

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro