ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tyska biljättarna testade avgaser – på apor och människor

Linus Lindgren · 29 Jan 2018
Uppdaterad 29 Jan 2018
Testerna utfördes på 10 apor och 25 människor.

Testerna utfördes på 10 apor och 25 människor. Foto: TT


De tyska biljättarna VW, BMW och Daimler har varit med och finansierat avgastester på apor och människor. Det avslöjar tyska och amerikanska medier.

klar

Artikellänk är kopierad

Nyligen avslöjade tidningen The New York Times att tyska bilkoncernen Volkswagen (VW) finansierade tester på apor för att bevisa att deras dieselavgaser var ofarliga att andas in. Enligt tidningen skedde testerna under 2014 på ett laboratorium i USA. Tio apor stängdes in i burar där de fick titta på tecknade filmer och andas in dieselavgaser.

Enligt den tyska tidningen Stuttgarter Zeitungvar det inte bara på apor som testerna utfördes på. De skriver att även människor utsattes för liknande tester. Det var organisationen The European Research Group on the Environment and Health in the Transport Sector (EUGT) som grundades av bilkoncernerna VW, BMW och Daimler som finansierade testerna. 25 friska människor undersöktes efter att ha andats in olika koncentrationer av kväveoxid under flera timmar.

Enligt Stuttgarter Zeitung publicerades studien av en rad olika forskare som EUGT hade hyrt in. I publikationerna tonades dieselns hälsopåverkan ned.

När testerna utfördes var det inte känt att VW använde sig utav manipulerad programvara som gjorde att koncernens dieselmotorer släppte ut mindre skadliga avgaser när bilarna testades. Något som har resulterat i mångmiljardböter för koncernen.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro