ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tyska grisen har det värre – och importeras mer

Peder Nääs Sundemyr · 23 Maj 2014
Uppdaterad 26 Maj 2014

Debatten om den danska grisen rasar. Men Sverige köper mer fläsk från Tyskland – som använder mer antibiotika.

klar

Artikellänk är kopierad

Politikerna står i rad för att fördöma dansk fläskproduktion efter att fyra danskar dött av en form av den multiresistenta bakterien MSRA. Både Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har gått ut och sagt att de väljer bort danskt griskött. Men i själva verket är tyska grisar betydligt mer resistenta mot antibiotika än danska grisar. Och Sverige importerar mer griskött från Tyskland än från Danmark.
Politikerna står i rad för att fördöma dansk fläskproduktion efter att fyra danskar dött av en form av den multiresistenta bakterien MSRA. Både Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) har gått ut och sagt att de väljer bort danskt griskött. Men i själva verket är tyska grisar betydligt mer resistenta mot antibiotika än danska grisar. Och Sverige importerar mer griskött från Tyskland än från Danmark.Foto: AP Photo/Matthias Rietschel

De danska grisarna har seglat upp som en av de stora frågorna inför EU-valet på söndag. Detta sedan fyra dödsfall i Danmark kunnat kopplas till antibiotikaresistenta bakterier hos grisar.

Sverige importerade förra året mer fläskkött från Tyskland än från Danmark, enligt en ny rapport från Jordbruksverket. Totalt stod Tyskland för 41 procent av Sveriges importerade fläskkött medan Danmark stod för 32 procent.

Enligt Bo Algers, veterinär och professor i husdjurshygien vid Sveriges lantbruksuniversitet, finns det minst lika stor anledning att ifrågasätta den tyska djurnäringen som den danska.

– De tyska grisarna har det ännu sämre. I Tyskland klipps svansarna av grisar i samma utsträckning som i Danmark, men i Tyskland får man dessutom rutinmässigt klippa tänderna av unggrisar, säger Bo Algers.

►Danskar ger igen – anklagar svenskar för dålig djurhållning

I Tyskland används mer än fyra gånger så mycket antibiotika vid uppfödning av livsmedelsproducerande djur som i Danmark. Sverige använder 13 milligram antibiotika per kilo levande djur, Danmark använder 43 milligram medan Tyskland använder 211 milligram per kilo, enligt statistik från Europeiska läkemedelsmyndigheten.

– Som konsument handlar det om ifall man vill stödja en djurhållning som gynnar resistenta bakterier. Om man under lång tid använder för mycket antibiotika får man till slut infektioner som inte går att behandla, säger Helle Unnerstad, antibiotikaexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

►Veterinär: Hög tid att under söka svenska grisar för MRSA

Det finns i dag ingen statistik över hur mycket antibiotika som används specifikt inom grisuppfödningen i Tyskland. Men EU-studier visar på att tyska grisar utvecklat en betydligt högre resistens mot antibiotika än danska.

– Den totala siffran speglar nog generellt hur det ser ut även inom grisnäringen i Tyskland. Det är ett problem att länder inte har bättre koll på sin användning av antibiotika, säger Bo Algers.

►Danska myndigheter mörklade dödsfall

En av de politiker som denna sista EU-valsvecka gjort utspel med anledning av rapporterna om det danska grisköttet är C-ledaren Annie Lööf.

– Det handlar inte om enskilda länder, det handlar om att vi har satt upp regler gemensamt men att de andra skiter i dessa regler, säger Annie Lööf.

Handlarna: Vi har tyskt fläsk

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel hänvisar alla frågor till Ica:s presschef Ola Fernvall. Han kan inte tala för övriga medlemmar men uppger att Ica plockat bort det tyska fläskköttet från det centrala sortimentet. Men han kan inte garantera att butiker inte säljer det.

– Vi har plockat bort det på grund av det bristande djurskyddet i landet. Men vi kan inte förbjuda att våra lokala handlare köper in det från annat håll, säger Ola Fernvall.

Lidl saluför både färskt fläskkött och charkprodukter som fläskkorv från Tyskland.

– Vi kräver självklart att våra tyska leverantörer följer EU:s lagstiftning precis som vi kräver att våra svenska leverantörer följer svenska lagar, säger Katarina Rosenqvist, kommunikationschef på Lidl.

klar

Artikellänk är kopierad

Peder Nääs Sundemyr
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro