ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tyska soldater i afghansk skandal

Stockholm TT · 5 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fotona som publicerades av tidningen Bild på onsdagen visar en grupp soldater i den Natoledda internationella säkerhetsstyrkan Isaf, som bland annat placerat skallen som en kylarprydnad på sitt pansarfordon. Enligt tidningen rör det sig om tyska soldater och bilderna ska ha tagits 2003. Pansarfordonet bär både den tyska flaggan och Isafs flagga.

Andra bilder visar bland annat en soldat som håller dödskallen intill sitt blottade könsorgan, vilket för tankarna till skandalbilderna av amerikanska soldaters övergrepp i fängelset Abu Ghurayb i Irak. Försvarsminister Franz Josef Jung beordrade genast en utredning av saken. -Bilderna är avskyvärda och förbryllande, sade han till tidningen, som visade bilderna på omslaget. Kan öka kritiken-Det är uppenbart att sådant uppträdande av tyska soldater inte kan tolereras. Det går stick i stäv med de värderingar och det uppförande som vi försöker inpränta hos våra soldater. Enligt armén är det oklart om bilderna tagits i Afghanistan eller efter det att soldaterna kommit hem till Tyskland. I vilket fall som helst riskerar det att öka kritiken mot Tysklands deltagande i Isaf, inte minst efter anklagelserna att tyska soldater i Afghanistan misshandlat en Tysklandsboende turkisk man som sedan skickades till USA:s terrorfängelse på militärbasen i Guantanamo Bay på Kuba. Ett år till Tyskland har omkring 2 750 soldater i Afghanistan. Trots kritik från oppositionen beslutade parlamentet förra månaden att förlänga truppernas mandat till oktober nästa år.

Isafstyrkan har drabbats av stora bakslag i sina försök att skapa säkerhet för afghanerna och i stället dragits in i hårda strider mot talibanrebeller, framför allt i södra Afghanistan. I tisdags dödades exempelvis 38 talibaner i häftiga strider i Kandaharprovinsen, uppgav Isaf på onsdagen.

Isafstyrkan omfattar över 30 000 man och är Natos största markoperation någonsin. 37 länder, Natomedlemmar och samarbetspartner, deltar. Sverige har cirka 220 man på plats i norra Afghanistan.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro