ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tysklands vicekansler avgår

TT · 13 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraten Müntefering har varit en nyckelperson i arbetet med att hålla ihop den stora tyska regeringskoalitionen mellan hans parti och förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.
Socialdemokraten Müntefering har varit en nyckelperson i arbetet med att hålla ihop den stora tyska regeringskoalitionen mellan hans parti och förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.Foto: SCANPIX

Den tyske vice förbundskanslern och arbetsmarknadsministern Franz Müntefering har beslutat att avgå av familjeskäl, sade en regeringstalesman på tisdagen.Socialdemokraten Müntefering har varit en nyckelperson i arbetet med att hålla ihop den stora tyska regeringskoalitionen mellan hans parti och förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.Münteferings fru är svårt cancersjuk sedan länge.Förutom vicekansler har Müntefering också varit arbetsmarknadsminister, och hans avgång väntas därför leda till en mindre regeringsombildning. Enligt tidningen Berliner Zeitung kommer utrikesminister Frank-Walter Steinmeier att överta posten som vice förbundskansler, medan SPD-mannen Olaf Scholz pekas ut av partiet som ny arbetsmarknadsminister.Münteferings avgång är ett bakslag för förbundskansler Merkel, som haft ett gott samarbete med honom. Nu spås hårdare tag mellan de omaka koalitionspartierna. SPD-ledaren Kurt Beck väntas gå stärkt ur regeringsombildningen. Han har de senaste månaderna haft öppna gräl med Müntefering om arbetsmarknadspolitiken.– Fram till nu är det Müntefering som stått som garant för regeringens sammanhållning, säger statsvetaren Gerd Langguth vid Bonns universitet. Den i dag 67-årige Müntefering efterträdde Gerhard Schröder som socialdemokratisk partiordförande i början av 2004 men avgick efter mindre än två år efter oenighet med vänsterflygeln.

I regeringsarbetet har han hållit en ganska låg profil och har av en del anklagats för att ha stått den kristdemokratiska kanslern alltför nära.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro