ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UD kritiskt till rysk smygbandning av Bildt

Anders Göransson · 23 Maj 2012
Uppdaterad 23 Maj 2012
UD kritiskt till rysk smygbandning av Bildt

UD kritiskt till rysk smygbandning av Bildt


klar

Artikellänk är kopierad

– Det är ovanligt och rätt gravt att det har skett inspelningar i det fördolda på det här sättet, säger Anders Jörle, presschef på UD.

Som Metro kunde berätta i går uppger en av Rysslands största tidningar, regimvänliga Komsomolskaja Pravda, i en artikel att svenska UD och även den svenska underrättelsetjänsten Must aktivt stöder den ryska oppositionen.

Tidningen refererar till ett smyginspelat samtal mellan Carl Bildt och Alexej Navalnyj, tongivande i den ryska oppositionsrörelsen, på ett museum i Moskva, och bandade samtal mellan två namngivna svenska ambassadtjänstemän och en annan oppositionell ledare, Lev Ponomarev.

Utdragen ur samtalen innehåller knappast något komprometterande, men tas av artikelförfattaren som intäkt för att Sverige blandar sig i interna ryska angelägenheter.

Sveriges ambassad i Moskva avvisade i går via sin hemsida alla ”grundlösa påståenden” om att medarbetare skulle ha ägnat sig åt olovlig verksamhet.

Anders Jörle kunde i går inte ge besked om eventuella åtgärder från UD:s sida.

Är det rimligt att dra slutsatsen att FSB, den ryska säkerhetstjänsten, har ”planterat” nyheten och även gjort bandinspelningarna?

– Den slutsatsen kan vi inte dra. Vi måste väl ändå ha utgångspunkten att medierna i Ryssland agerar på ett oberoende och demokratiskt sätt. Eller?

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro