ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UD om barnen till svenska IS-medlemmar: "Finns ingen standardlösning"

Valerie Kaspersen · 10 Maj 2019
Uppdaterad 10 Maj 2019
Tältläger för syriska flyktingar i Bekaadalen. Många av flyktinglägren i Libanon är små och ligger på privat mark.

Tältläger för syriska flyktingar i Bekaadalen. Många av flyktinglägren i Libanon är små och ligger på privat mark. Foto: TT/ Tomas Härenstam


Det är svårt att fastställa huruvida de barn som sitter i läger i Syrien har kopplingar till Sverige eller inte. Varje fall måste bedömas individuellt.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt uppgifter till Ekot kommer Göteborgs kommun att ta emot IS-terroristen Mikael Skråmos sju barn som nu befinner sig i Irak.

Varje fall hanteras individuellt

Ytterligare omkring 60 – 80 barn till IS-anhängare med Sverigekoppling beräknas vara kvar i Syrien. Men att bekräfta kopplingen är svår, menar Anna Lundbladh, presskommunikatör för Utrikesdepartementet.

– Det går inte att säga ”det här gäller” för varje fall måste hanteras individuellt. Dels är det barn födda i Sverige och barns om är födda på plats. Det kan vara svårt att fastställa och identifiera rättssäkert.

Processen är komplicerad. Internationella aktörer, svenska myndigheter och kommuner måste alla samverka för en långsiktig lösning, enligt Anna Lundbladh.

– Det finns i nuläget ingen lösning för alla barnen. Om man kommer i kontakt med svenska myndigheter så kommer vi göra vad vi kan.

Svårt att få hjälp

Sverige har inte längre någon ambassad i Syrien, vilket försvårar läget ytterligare.

– Vi har också haft avrådan från att resa dit sedan 2011. Det betyder ju att om man har rest dit, trots avrådan så kan man inte räkna med att få någon konsulär hjälp, säger Anna Lundbladh.

De som har kopplingar till Sverige och är fast i läger i exempelvis Syrien måste på ett eller annat sätt ta kontakt med svenska myndigheter.

– Det är jättesvårt. Personer kan ju ta kontakt med UD, men det är som det är. Vi finns inte där. Det man försöker göra är att hantera fallen individuellt så att barn inte ska behöva vistas i sådana läger. Det finns ingen standardlösning.

Att inneha någon form av identifikation som bekräftar en koppling till Sverige behövs för att kunna återvända.

– Om barnet är svensk medborgare och det är fastställt då kan man alltid återvända till Sverige i den mån man har dokument som styrker din identitet. Problemet är att kunna visa det.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro