ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UD svarar på uppgifterna att Sveriges förband lämnar Mali

Annica Ögren · 23 Apr 2018
Uppdaterad 23 Apr 2018
Det svenska förbandets närvaro i Timbuktu har varit avgörande för civilbefolkningen.

Det svenska förbandets närvaro i Timbuktu har varit avgörande för civilbefolkningen. Foto: Annica Ögren


Trots ett förvärrat säkerhetsläge i Mali har Sveriges närvaro i Mali har möjliggjort att människor återigen vågar sig ut på stadens gator, nya stånd och affärer har kunnat öppna. Nyheten om att Sverige är på väg att lämna landet möts med oro. “Civilbefolkningen utgör en måltavla i den här konflikten, säger Karolina Gasinska på FOI.

klar

Artikellänk är kopierad

Mali befinner sig i en pågående konflikt där terrorister ständigt attackerar den FN-ledda fredsstabiliserande insatsen. Ett exempel på en sådan händelse skedde för knappt två veckor sedan när femton motståndsmän, utklädda till FN-personal, attackerade den så kallade Supercampen, där bland annat Sverige har sin bas.

Metro kunde i går berätta att det svenska underrättelseförbandet kommer lämna Mali tidigare än planerat. Försvarsmakten har sagt att de inte längre klarar av att finansiera ett självständigt bidrag efter november 2019, utifrån de pengar som försvaret fått från regeringen.

Metro ställde frågan till Utrikesdepartementet om varför man avvecklar förbandet och stänger ner den svenska campen.

– Detta är Försvarsmaktens underlag men den här frågan har inte beretts ännu i regeringskansliet. Det kan mycket väl hända att det blir så, att den specifika förmågan och att ha en egen camp inte kommer fortsätta bortom 2019. Men att vi finns kvar med någon form av bidrag är fortfarande absolut möjligt. Det är något vi får diskutera och regeringen har inte fattat ett beslut i detta ännu, säger Åsa Theander på UD:s FN-enhet.

Enda vägen in till Timbuktu. Också en väg där islamistgrupper anfallit FN-styrkor. Foto: Annica Ögren
Enda vägen in till Timbuktu. Också en väg där islamistgrupper anfallit FN-styrkor. Foto: Annica Ögren

Det svenska förbandets frekventa synlighet och patrullering inne i staden Timbuktu, som stod under hårt förtryck under ockupationen med strikta sharia-lagar, är uppskattat. Detta framgår i en rapport om den svenska insatsen av FOI, från 2017.

På frågan om det är rätt att lämna Mali svarar Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst:

– Den svenska närvaron är enormt uppskattad av lokalbefolkningen framförallt, men också av övriga deltagande nationer i FN-insatsen. Sverige tänker inte föregripa vad vi småningom landar i för sorts bidrag efter juni 2019. Det får beredas i sedvanlig ordning inom regeringskansliet. Det kan bli en förändrad inriktning av det svenska bidraget, men inte en avveckling. Det är inte avsikten.

Karolina Gasinska, säkerhetspolitisk analytiker och ansvarig för Afrikastudier på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), berättar att nedrustingen även handlar om att skydda Sverige.

– Säkerhetsläget i vårt närområde har förändrats och man vill ta hem personal. Som Försvarsmakten beskrivit i deras senaste budgetunderlag bedöms ett fortsatt bidrag negativt till förutsättningarna att nå myndighetens övergripande mål, vilket är att skydda Sverige.

Det är oklart om och vilka som kommer ersätta det svenska bidraget, enligt Gasinska. Hon menar att de senaste attackerna, som varit väldigt komplexa, innebär en “väldigt oroväckande och en fara för civilbefolkningen” som utgör en måltavla i konflikten.

Svensk soldat på patrullering inne i staden Timbuktu, norra Mali. Foto: Annica Ögren
Svensk soldat på patrullering inne i staden Timbuktu, norra Mali. Foto: Annica Ögren
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro