ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Uefa bojkottar Borås efter hamburgarbråk

TT · 21 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hamburgerbråk stoppar U21-EM i Borås nästa sommar. Hamburgerkedjan Max ger inte efter för kraven från konkurrenten McDonalds.

Bråket om vilken kedjas hamburgare som ska säljas på fotbollsarenan under U21-EM 2009 har varit en följetong under våren.

Sommaren 2009 håller Sverige i U21-EM. Enligt planen skulle en grupp spela i Malmö och Helsingborg, den andra i Göteborg och Borås. En av Uefa:s sponsorer är hamburgerkedjan McDonalds. Men på Borås arena finns Max. Kravet från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, var att den sistnämnda skulle ha stängt under de fyra dagar EM pågår och täcka för sina skyltar.

Max, som har avtal med Borås stad, kom med ett motförslag; att hålla stängt hamburgerrestaurangen tre timmar före match och fram till en och en halvtimme efter match. McDonalds och Uefa sade nej.

Öppet som vanligt

Förra veckan beslutade Max att genomföra en omröstning på nätet i samarbete med GT, för att se vad boråsarna vill. Under den gångna helgen har drygt 22 000 personer röstat, 93 procent tycker att hamburgerkedjan ska stå på sig.

Och på måndagen kom alltså hamburgerkedjans beslut.

- Vi kör "business as usual" och kommer att ha öppet precis som vanligt. Det är viktigt att göra vad folket säger, vi hade bestämt att vi skulle följa resultatet av omröstningen, säger Alexandra William-Olsson, pressansvarig på Max, till TT.

Så nu får Uefa planera om. Det handlar om tre gruppspelsmatcher och en semi.

- Konsekvensen blir att U21-EM inte kan spelas i Borås. Organisationskommittén kommer att ta fram ett annat alternativ, som vi ska presentera för förbundsstyrelsen. Vi träffas nästa torsdag, säger Karl-Erik Nilsson, organisationschef för U21-EM i Sverige 2009.

Besvikelse i Borås

Svenska fotbollsförbundets styrelse tar sedan förslaget till Uefa, som har sista ordet. Senast den 22 augusti ska de få ett förslag till ny spelplats.

Hans Forsman, fritids- och turistchef i Borås, tycker att det hela är trist.

- Vi har ju gjort en förplanering med de andra städerna och trodde på ett bra evenemang. Det här skulle ha betytt en hel del för staden. Men vi har haft förhandlingar hela våren och det är bara att konstatera att vi inte nådde ända fram, säger han till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro