ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UFO-spanare knackade dörr för att undersöka observation från 1989

Björn Sjö · 26 Aug 2018
Uppdaterad 26 Aug 2018
UFO-Sveriges Clas Svahn knackade dörr i Björkvik. Barbro Pettersson hade inte sett några konstiga rymdfenomen men var ändå intresserad.

UFO-Sveriges Clas Svahn knackade dörr i Björkvik. Barbro Pettersson hade inte sett några konstiga rymdfenomen men var ändå intresserad. Foto: UFO-Sverige/TT


Riksorganisationen UFO-Sverige genomförde på lördagen en operation dörrknackning i Björkvik. Syftet var att få fram fler vittnesmål om en märklig händelse som två bybor råkade ut för 1989. De såg en stor rund farkost stå stilla ovanför trädtopparna.

klar

Artikellänk är kopierad

UFO-Sverige samlar in och utreder berättelser från människor som har sett saker som de inte kan förklara. Ofta brukar observationerna kunna förklaras med udda väderfenomen, stjärnor och planeter eller flygfarkoster.

Men föreningen har också flera outredda iakttagelser i sitt arkiv. En av dem är från samhället Björkvik utanför Katrineholm 1989.

En kvinna och hennes dotter såg då ett föremål med tre blinkande lampor, format som en diskus och fem meter stort.

Det stod stilla i luften över en väg, och kvinnan och hennes dotter stannade bilen och tog en rejäl titt innan farkosten svischade iväg.

Operation dörrknackning

I lördags kom en delegation från UFO-Sverige till Björkvik och knackade dörr i byn för att höra om någon annan gjort liknande iakttagelser.

Under nio timmar kom UFO-delegationen uppdelad på fem smågrupper i kontakt med drygt hälften av de 250 hushållen. Men ingen hade sett något liknande, så vitt de kunde minnas.

LÄS MER
Fem gånger vi sett UFO:n i Sverige

Clas Svahn, vice ordförande och internationell samordnare i UFO-Sverige, var ändå nöjd med besöket. De fick in en liknande observation, från en plats 10 mil söderut.

– Tre personer såg ett föremål med olikfärgade lampor som lyste upp under sig, som om det var dag, säger Clas Svahn till TT.

Tjugo nya iakttagelser

Föreningen planerar fler besök i Björkvik. Det kom nämligen in ytterligare 20 berättelser om konstiga fenomen från de drygt 170 som besöktes.

Enligt Clas Svahn är det normalt att tio procent av befolkningen sett saker som de inte kan förklara, men aldrig rapporterat. Vilket är synd, eftersom historierna kanske kan få en naturlig förklaring om fler ger sin version.

– Inom hundra meter i ett villaområde i Björkvik hittade vi sju personer som varit med om saker de aldrig pratat med varandra om, säger Clas Svahn till TT.

pil
UFO-Sverige har 500 medlemmar

UFO-Sverige samlar in och utreder berättelser från människor som har sett saker på himlen som de inte kan förklara.

Riksföreningen bildades 1970 och har 500 medlemmar. Föreningen anordnar bl a kurser för fältundersökare, har en aktiv hemsida och ger ut tidningar.

UFO kommer av den amerikanska benämningen ”Unidentified Flying Objects”, på svenska oidentifierade flygande objekt.

Förr kallades det ofta flygande tefat. Många observationer handlar om runda farkoster.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro