ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ukrainare fruktar mer våld

TT · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Ställningskriget mellan demonstranter och regimens styrkor fortsätter i det kluvna Kiev, där ingendera sida ger vika. På Självständighetstorget förbereder sig demonstranterna för ytterligare våldsamheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Några småspringer med bensindunkar för att hålla barrikaderna brinnande, andra bryter upp gatsten och lägger i prydliga högar. Överallt ses maskerade demonstranter, beväpnade med baseballträn, järnrör och annat de fått tag på.

Sjukhuspersonal, opposition och inrikesdepartement redovisade under dagen antalet offer: minst 26 döda och över 200 skadade var enligt Reuters onsdagens facit och krisen bedöms vara den värsta i landet sedan Sovjetunionen föll samman.

Sjuksköterskan Dmytro Bajdjuk, 22, som TT:s utsände talade med på onsdagskvällen, tror att våldsamheterna snart börjar igen. När protesterna inleddes var han en av demonstranterna. Nu känner han att kampen är förlorad — och väljer i stället att använda sina vårdkunskaper.

Under natten mot onsdagen hade han och hans kollegor hade fullt upp att plåstra om skadade.

– Jag tror inte, men jag hoppas att vi kommer att vara en del av Europa. Men jag är rädd att vi kommer att se sammandrabbningar igen och ha fler skadade än förra kvällen, säger han.

På torsdagen håller EU krismöte om Ukraina och redan på morgonen åker utrikesministrarna från Frankrike, Tyskland och Polen till Kiev.

Viktor Janukovytjs bytte under onsdagen ut landets överbefälhavare. Han kom även överens om "vapenvila" med tre oppositionsledare. De ska fortsätta samtalen för att försöka nå en utväg ur krisen.

Parallellt skapar stormen sprickor i omvärlden — på ena sidan Ryssland som vill stärka banden genom påtryckningar och ekonomiskt stöd. President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att demonstrationerna "behandlas i Moskva som ett försök till statskupp". Men nervositeten är uppenbart stor; en delutbetalning av ett mångmiljardlån från Moskva till Kiev fördröjs "av tekniska skäl" till på fredag.

På andra sidan står EU, som misslyckats med att skapa en närmare relation med Ukraina.

I ett gemensamt uttalande säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande att de "står bakom Kievs lidande kvinnor och män".

Och USA:s president Barack Obama slog, i samband med att han på onsdagen besökte Mexiko, fast att den "ukrainska regeringen har ansvar för att folket kan "protestera utan rädsla för förtryck".

LÄS ÄVEN: Expert: Ingen fredlig lösning i sikte i Ukraina

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro