ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ulf Kristersson riskerar ett misstroendevotum

Metro · 21 Feb 2012
Uppdaterad 21 Feb 2012
Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (KD).

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (KD).


Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (KD) riskerar ett misstroendevotum efter sitt agerande i socialförsäkringsfrågan. Både den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna säger till Svenska Dagbladet att de är beredda att diskutera frågan.

klar

Artikellänk är kopierad

Frågan lyfts efter att Ulf Kristersson vägrat att följa riksdagens beslut om att återgå till de gamla reglerna i sjukförsäkringen – om hur sjukskrivnas arbetsförmåga ska prövas efter 180 dagar.  Två gånger under förra året har riksdagen begärt att reglerna ska återställas. Men socialförsäkringsministern har gjort klart att så inte kommer att ske.

– Det här är provocerande och jättearrogant. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Wiwi-Anne Johansson (V), ledamot i socialförsäkringsutskottet, till Svenska Dagbladet.

För att kunna avsätta ett statsråd eller minister genom ett misstroendevotum krävs att en majoritet av riksdagens 349 ledamöter röstar ja – vilket innebär att de rödgröna även måste få med sig Sverigedemokraterna på tåget. SDs gruppledare Björn Söder meddelade tidigare i dag att han är öppen för att diskutera frågan.

- Vi är absolut beredda att diskutera en misstroendeförklaring med de övriga oppositionspartierna. Men det viktigaste för oss är att vi får en bra sjukförsäkring. Det är det vi sätter i främsta rummet, inte själva maktspelet med misstroendevotum, säger han till Svenska Dagbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro