ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ulf Kristersson: Inga regeringsförhandlingar med SD

Filip Joelsson · 1 Jul 2018
Uppdaterad 1 Jul 2018
Ulf Kristersson var först ut att partiledartala vid årets Almedalsvecka i Visby.

Ulf Kristersson var först ut att partiledartala vid årets Almedalsvecka i Visby. Foto: TT


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson var först ut att tala vid årets Almedalsvecka i Visby. Mycket fokus kom att ligga på hot och hat – och kritik mot SD.

klar

Artikellänk är kopierad

Tusentals åskådare och ett gäng tidigare M-ledare (Bo Lundgren, Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt) samlades i ett blåsigt Almedalen för att lyssna till politikerveckans första partiledartal.

Ulf Kristersson kom till stor del att tala om vikten av att värna om demokratin i en tid där hat och hot letar sig in allt mer i svenskarnas vardag.

– Man brukar säga att demokratin måste vinnas för varje generation. Det gäller även Sverige 2018, sade Kristersson.

I talet nämnde Kristersson ett flertal exempel där muslimer, judar och kristna vittnat om trakasserier, om nazister som manar till tystnad via hot, och om mörka krafters utnyttjande av folkets rädsla.

– Till alla som hatar och hotar har jag ett budskap. Vi kommer jaga er med den fulla kraften i vår demokrati. Vi svarar, precis som i Norge efter Utöya 2011, med ännu mer öppenhet. Sveriges demokratiska kraft är mycket starkare än ert hat, sade Kristersson.

Kritik mot S och SD

Vidare ägnade Kristersson en betydande del av sitt tal åt att kritisera andra partiers politik i allmänhet, och Sverigedemokraternas i synnerhet. Bland annat genom att konstatera att M ”inte kommer att regera eller regeringsförhandla med dem”.

– Vi har många problem som har koppling till invandring. Men Sverigedemokraterna skyller nästan allt på invandringen. Då underskattar man Sveriges problem. För vi har gott om problem som har funnits länge, och som vi måste lösa oavsett invandring.

När Kristersson talade om regeringsfrågan poängterade han även att M aktivt tänker se till att S inte får fortsätta att styra landet efter valet. I stället vill han bilda en minoritetsregering med Alliansen.

– Om inte Stefan Löfven avgår frivilligt kommer Alliansen att hjälpa till att rösta bort honom. Inte en till mandatperiod som den här, sa han.

”Rivstart” med ny budget

I händelse av att M får regeringsmakten i höst tänker Kristersson ”rivstarta” genom att satsa mer pengar på polis och försvar, samt satsningar på bättre integration och skola.

En del i ”rivstarten” ska handla om mer resurser till att bekämpa gängkriminaliteten, menar Kristersson.

– Svenska nittonåringar i juni borde bära studentkavaj, inte skottsäker väst, sade han.

En annan del i Kristerssons rivstart innefattar bland annat sänkta skatter på arbete och ett påbörjat reformarbete för sänkta bidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro