ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ulrika, 24, var stressad och slutkörd – tills hon bestämde sig för att ta kontroll över sitt mående

Linnea Carlén · 23 Jan 2015
Uppdaterad 26 Jan 2015

Foto: Ulrika Norman


Hård press i skolan, socialt och på arbetsmarknaden gör att allt fler unga känner sig stressade och upplever en konstant press på att jämt och ständigt prestera på topp. Ulrika Norman, 24, är en av många unga som gång på gång tappat kontrollen när kraven blivit för stora.

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag har alltid känt att jag haft kontroll på min stress eftersom jag sett utbrändhet på väldigt nära håll i min familj, men när jag föll ihop så insåg jag att man aldrig har så bra koll som man tror, säger hon till Metro.

Allt fler upplever att dygnets timmar inte riktigt räcker till, och för ett växande antal unga har kraven blivit övermäktiga. Sociala mediers intåg i våra liv har även gjort att många är så uppkopplade att hjärnan aldrig riktigt tillåts varva ner. Fyra av tio unga svenskar i åldern 16 till 29 år känner sig stressade varje dag eller flera dagar i veckan, enligt Ungdomsstyrelsens senaste rapport om attityder och värderingar bland unga.

Ulrika har levt med stress, självpåtagna krav och prestationsångest sedan gymnasiet, vilket kulminerade 2013 då hon föll ihop ordentligt. I julas kom det återigen tillbaka och hon hade då nästan dagliga panikångestattacker.

– Jag glömde bort enkla saker, tappade kontrollen och blev jätterädd. Jag började få panikångestattacker och från en början visste jag inte var det var. Jag mådde bara dåligt och fick feber och kallsvettningar. Ibland började jag skaka som om jag inte ätit något på hela dagen och jag kunde börja gråta för ingenting, säger hon.

Hon berättar att hon alltid haft en mycket hög ambitionsnivå och är väldigt mån om sina nära och kära mår bra. Att deras välmående många gånger varit viktigare än hennes eget.

En avhandling från Stockholms universitet har visat att redan bland 16-åringar efter första året på gymnasiet har 30 procent allvarliga stressrelaterade problem. 8 procent visar symptom som kan jämföras med vuxnas utbrändhet, bland annat känslomässig och fysisk utmattning, inlärningssvårigheter och kognitiva problem.

Tomas Danielsson, stressexpert och beteendevetare känd från tv och radio, menar att en stor anledning till ungdomars stress är samhällsutvecklingen.

– Dels är det svårt för unga att få jobb, och det kan ju vara stressigt i många olika brascher, oavsett om de jobbar som telefonförsäljare på provision eller på en snabbamatskedja. Och tar du unga som vill högutbilda sig så är det trångt och tufft i universitetsvärlden i dag och väl ute på arbetsmarknaden råder en tuff stämning som säger "leverera leverera", säger han.

Danielsson menar att vi är på väg till ett samhälle där stressen kryper allt längre ner i åldrarna.

– De bryter ihop i stress innan de ens kommit ifrån gymnasiet.

Den moderna tekniken är enligt honom en stor bov i sammanhanget.

– Man ska hinna tweeta, blogga och samtycka. Det är ju ett fruktansvärt flöde. Vi måste lära den unga generationen att stänga av, ta rast och känna kontroll på riktigt. Långvarig brist på kontroll ger alltid en stresssjukdom i slutändan, säger han.

Sociala medier-stressen och behovet av att vara ständigt uppkopplad är inte någonting Ulrika säger sig känna av i dag. Det var jobbigare under gymnasieåren, menar hon.

Sedan urladdningen i julas, då hon till slut inte orkade rusa på i full fart längre, sade hon upp sig från jobbet på restaurangen i centrala Stockholm. Början av året har hon ägnat åt att försöka återhämta sig, genom att umgås med familj, vänner och planera in ledig tid för sig själv. Framtiden ser hon positivt på. Framöver vill hon satsa långsiktigt på det egna företaget och ett yrke som bröllopsfotograf.

– Jag valde att säga upp mig från mitt jobb för att kunna minska stressen och istället göra något som gör mig glad och lugn. Även om jag fortfarande kan må riktigt dåligt så mår jag mycket bättre i dag än vad jag gjort någonsin, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro