ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ulrika, 38, tigger på nätet för att barnen ska få äta

Alva Forsberg Fierro · 28 Jul 2015
Uppdaterad 28 Jul 2015
Sedan november förra året har Ulrikas familj, som består av nio personer, levt i ekonomisk utsatthet.

Sedan november förra året har Ulrikas familj, som består av nio personer, levt i ekonomisk utsatthet. Foto: TT


Småbarnsmamman Ulrika, 38, tigger pengar på hjälpsidor för att hennes barn ska kunna lägga sig mätta varje kväll. – Jag lever med en konstant oro över att pengarna inte ska räcka till, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler barnfamiljer behöver akut hjälp med mat och kläder under semestertider. Hjälpcentralen, vars syfte är att hjälpa nödställda, har haft högtryck på ansökningar från barnfamiljer denna sommar.

Ulrika, 38, är en av dem som fått hjälp. Förra veckan fyllde hennes dotter tolv år, men familjen hade inte råd att köpa presenter eller att anordna ett kalas.

– Jag fick tårtor, kalasprylar, en massa godis, mat och ett besök hos frisören till alla i familjen innan skolstart. Det betyder allt för oss, säger hon till Metro.

Sedan november förra året har familjen, som består av nio personer, levt i ekonomisk utsatthet. Allt började när Ulrika gick från att arbeta till att bli mammaledig. Hon hade sedan tidigare skulder hos Kronofogden vilket gjorde det tufft att få ekonomin att gå ihop.

– Samtidigt blev min man uppsagd från sitt jobb på grund av arbetsbrist. I samma veva blev han även utkastad från facket eftersom vi missat att betala två fakturor, säger Ulrika.

LÄS MER: Snart öppnar Sveriges första matbutik för ekonomiskt utsatta​

När socialtjänsten inte kunde bistå med hjälp började Ulrika att vända sig till olika hjälpsidor för att få mat på bordet – och för att täcka hyran.

– Vi har varit nära att bli vräkta tre gånger. Utan alla generösa givare hade vi bott på gatan, för vems soffa kan man låna när man är nio personer?

Varje månad innan löning kommer oron och stressen över att pengarna inte ska räcka.

– Jag mår fysiskt illa och känner en ständig ångest över att aldrig kunna ge mina barn någonting, inte ens en glass, säger Ulrika som tar lugnande för att dämpa ångesten.

LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

Till sin stora lycka fick hon nyligen reda på att hon fått en fast anställning på sitt nuvarande jobb. Men eftersom hennes man fortfarande saknar arbete måste hon försörja hela familjen ensam.

– Det är inte lätt att vara fattig i Sverige och det är våra barn som drabbas. Det måste finnas någon fallskärm så man inte behöver störta längst ner som jag gjort. För det är ett helvete att ta sig tillbaka och frågan är hur länge man orkar leva så här.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro