ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

UMO lanserar sex- och samlevnadssajt för nyanlända

Hugo Ewald · 6 Apr 2017
Uppdaterad 6 Apr 2017
På sajten finns bland annat guider till vad en ungdomsmottagning är och hur den fungerar.

På sajten finns bland annat guider till vad en ungdomsmottagning är och hur den fungerar. Foto: Youmo


Idag lanserar UMO, ungdomsmottagningen på nätet, officiellt den nya sajten Youmo. Syftet med Youmo är att bidra med information om bland annat hälsa och jämställdhet på de vanligaste modersmålen för unga nyanlända.

klar

Artikellänk är kopierad

Idag den 6 april kommer UMO, ungdomsmottagningen på nätet, att officiellt lansera sin nya sajt Youmo. Youmo är en sajt som tagits fram på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och regeringen med syfte att ge nyanlända ungdomar information om hälsa, jämställdhet, sex, relationer och rättigheter.

Youmo riktar sig specifikt till nyanlända och asylsökande barn och ungdomar mellan 13-20 år, och allt innehåll på sajten finns på lätt svenska, arabiska, dari, somaliska och tigrinska.

På sajten finns bland annat guider till vad en ungdomsmottagning är och hur den fungerar, genomgångar om hur jämställdhet i Sverige fungerar samt en frågelåda.

Bakgrunden till sajten, som Sydsvenskan tidigare rapporterat om, är att ungdomsmottagningarna i Sverige fått så många samtal från HVB-hem för ensamkommande och att de förstod att ett stort informationsbehov fanns. Den kartläggning som gjordes i samband med att arbetet med sajten började visade att nästan alla nyanlända har mobiler, varför sajten är designad att vara visuell, mobilanpassad och med många bilder.

MUCF har dessutom fått i uppdrag att med utgångspunkt från Youmo utbilda yrkesverksamma som arbetar med unga nyanlända, där bland annat en vägledning för att prata med unga nyanlända om hälsa, jämställdhet, sex, rättigheter, normer och relationer ska tas fram.

Ungefär 300 ensamkommande har hittills tagits emot i Sverige under 2017, enligt statistik från Migrationsverket. Det är en kraftig nedgång jämfört med 2015, när 35 369 ensamkommande togs emot under hela året.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro