ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Under råvarans järngrepp

Jonas Cramby · 3 Nov 2011
Uppdaterad 3 Nov 2011
Högrevet serveras med stekt oxtalgsmajonäs och svartkål.

Högrevet serveras med stekt oxtalgsmajonäs och svartkål. Foto: Urban Brådhe


Jonas Cramby besöker menylösa Gastrologik och möts av en sval men intim miljö där allt styrs utifrån råvarorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Minimalistisk meny
Minimalistisk menyFoto: Urban Brådhe
Avskalat.
Avskalat.Foto: Urban Brådhe
Svenskt hängmörat högrev från Gymninge Gård.
Svenskt hängmörat högrev från Gymninge Gård.Foto: Urban Brådhe

När jag först öppnar menyn möts jag av ett helt vitt uppslag. “Ehh… skojar de med mig eller”, hinner jag tänka innan jag ser att det längst ner i ena hörnet faktiskt står något. Jag lutar mig närmre och läser: “3 rätter: 595 kronor. 6 rätter: 995 kronor.” Just det. På helt nystartade Gastrologik regerar inte bara råvaran – den har genomfört en militärkupp och utropat kulinariskt undantagstillstånd. Efter att man valt storlek på menyn, och personalen förhört sig om eventuella allergier, så är man helt i de noga utvalda producenternas järngrepp. Vad de levererat under dan, är också vad som tillagas. Ibland ändras rätterna dag för dag, andra kvällar kanske inte ens alla gäster får samma mat. Att maten har makten blir också tydligt när man ser sig omkring: Restaurangen har (ännu) ingen skylt utanför dörren och helt fördragna gardiner. Det labbliknande köket är öppet mot matsalen – som är så spartanskt inrett att den liknar ett homestageat vardagsrum i en morgontidnings bostadsbilaga. Det  känns dock inte särskilt formellt att äta på Gastrologik. Snarare som en intim, men sval, middag hos två ambitiösa unga krögare – både Jacob Holmström och Anton Bjuhr är i 30-årsåldern. För även om de flesta gästerna vid mitt besök befinner sig i övre medelåldern är det här modern fine dining för en generation som nog inte riktigt har råd med det. Men det har jag, så jag beställer 6-rättersmenyn och lutar mig tillbaka. Först ut är ett par amuse-bouche som spänner från det spännande (pepparrotssorbet med crumble) till att balansera på gränsen mellan kul och småfånigt (friterade fänkålsvippor). Sedan följer fem huvudrätter: Surdegsbrödssoppan, med en liten klick gömd Jokkmoksost, smakar som att äta en flytande frukostmacka (på ett bra sätt). Pilgrimsmusslorna från norska Hitra är prickfria, precis som lammryggen som serveras med ett par ostron och en rostad mandelpotatispuré så len att den kunnat serveras som en salt dessert.

Sist en efterrätt som generöst nog består av tre assietter: en besk och syrlig tallbarrssorbet, chokladkräm med hjortron samt en sensationell karamell på brynt smör, rostad mandelglass och konfiterad citron som både gifter sig, och firar bröllopsnatt, i min mun.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro