ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Underkänt, Björklund

Josefin Svenberg · 27 Sep 2012
Uppdaterad 27 Sep 2012

12,4 procent av eleverna som gick ut nian i våras saknade gymnasiebehörighet. Det är den högsta andelen någonsin, skriver tidningen Skolvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan det nya betygssystemet infördes 1998 har över 170 000 elever gått ut nian med underkända betyg. 80 000 av dem har underkänts medan Jan Björklund (FP) varit utbildningsminister, enligt en sammanställning av Skolverkets siffror som tidningen Skolvärlden har gjort.

Jan Björklund är därmed den utbildningsminister som har flest underkända elever på sitt samvete, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att han även suttit på posten längst tid. Men även sett till andel elever med underkända betyg är den störst under Björklunds tid.

Att resultaten rasat beror enligt utbildningsministern själv på ”att svensk skolpolitik inte har varit tillräckligt kunskapsinriktad”.

– De många reformer som vi nu genomför inom skolan kommer att vända trenden, säger Jan Björklund till Skolvärlden.

12,4 procent av ungdomarna som gick ut nian i våras saknade gymnasiebehörighet, enligt Skolverkets preliminära siffror. Jämfört med liknande data är det den högsta andelen någonsin, skriver Skolvärlden. Bäst resultat med det nya betygssystemet hade eleverna som gick ut nionde klass 1998, det år som Ingegerd Wärnersson (S) efterträdde Ylva Johansson som skolminister. Då var det 8,6 procent av niondeklassarna som inte klarade den allmänna gymnasiebehörigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro