ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Undernärda barn omhändertagna – föräldrar serverade bara vegansk mat

Jesper Lindqvist · 14 Apr 2019
Uppdaterad 15 Apr 2019
Enligt Livsmedelsverket behöver man som förälder ha extra bra kunskaper inom matlagning om man ska servera sitt barn vegansk kost. OBS: Bilden föreställer en veganburgare.

Enligt Livsmedelsverket behöver man som förälder ha extra bra kunskaper inom matlagning om man ska servera sitt barn vegansk kost. OBS: Bilden föreställer en veganburgare. Foto: Christine Olsson/Björn Larsson Rosvall/TT


Flera fall av undernärda barn som uteslutande serverats vegansk mat har uppmärksammats under 2019. I Göteborg var ett 1,5 år gammalt barn två timmar från att dö på grund av näringsbrist. "Det blir mer komplicerat om man har en vegansk diet", säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

I Göteborg var ett 1,5 år gammalt barn var två timmar från döden efter att hon svimmat av på grund av undernäring.Och i Nacka omhändertogs ett lika gammalt barn i februari på grund av näringsbrist.

Under början av 2019 har flera fall med undernärda barn dykt upp, med den gemensamma nämnaren att föräldrarna uppgett att de serverat barnen vegansk kost.

I fallet med barnet i Göteborg menade pappan att köttprodukter är giftiga, och att dottern istället fått bröstmjölk och veganska produkter. När pappan i förhör fick frågan om dottern får något tillskott svarade han:

”Nej inga droppar eller sådant. Hon får solsken, skratt och kramar”.

”Inte lätt att få i sig genom vegansk kost”

På Livsmedelsverket menar man att det inte går att avråda föräldrar från att ge deras barn vegansk kost, men att det kan uppstå vissa svårigheter i sådana fall.

– Det blir mer komplicerat om man har en vegansk diet och det kräver att man kan en hel del om mat. Detsamma gäller generellt om man utesluter vissa livsmedel, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: 10 saker alla som funderar på att bli veganer borde veta

Att få i sig alla viktiga näringsämnen är viktigt för ett litet barn som snabbt växer, och väljer man som förälder att servera barn mat som följer en viss diet kräver det en extra ansträngning. Brist på olika näringsämnen kan yttra sig på olika sätt.

– Det beror på vilka ämnen barnet inte får i sig. D-vitamin är till exempel viktigt för att kunna lagra kalcium i skelettet, något som växande små barn behöver. Det är inte lätt att få i sig genom vegansk kost, säger Hanna Eneroth.

Undvek viktigt näringsämne

I förhör med polisen får pappan till den 1,5 år gamla dottern specifika frågor kring vilken kost han och hans fru har gett sitt barn.

”Hon får allt hon behöver utan kött och fisk. Hon får inte B12.”

Just B12 beskriver Hanna Eneroth som ett viktigt ämne, speciellt om man följer en vegansk diet.

– Även om man äter normalt och inte utesluter vissa livsmedel finns det risker. Men samtidigt är det vissa ämnen som helt enkelt inte finns i vegansk kost, B12 är ett sådant ämne. Detta kan dock ges till barnet som tillskott via berikade vegetabiliska drycker, säger hon.

Ville inte utsätta dottern för sjukhusmiljön

Något annat som är påtagligt i det aktuella Göteborgfallet är även föräldrarnas skeptiska inställning till samhället i stort.

Efter att paret fick reda på att de väntade barn undvek de helt kontakt med myndigheter, vilket i förhör förklaras med att dottern ”inte skulle ägas av någon viss stat”. Detta pågick fram till att föräldrarna tvingades uppsöka akuten på Drottning Silvias barnsjukhus när deras dotter varit okontaktbar i 5-6 timmar.

Men in i det sista tvekade föräldrarna på att uppsöka sjukvård, eftersom de inte ville utsätta dottern för sjukhusmiljön.

”Det är en hemsk värld att dottern skall behöva uppleva ett sjukhus. Det finns nog inte en psykolog i hela världen som skulle säga emot det”, säger pappan i förhör.

Enligt Hanna Eneroth på Livsmedelsverket är den regelbundna kontakten med barnhälsovården en stor anledning till att Sverige har såpass få fall av undernärda barn.

– Genom den kontakten kan man få råd om amning, tips på hur man introducerar vanlig mat och man får även tillfälle att ställa frågor. Sedan följs barnens längd och vikt genom jämförelser med en tillväxtkurva, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro