ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Underrättelser: Han har fått en hjärtattack

TT-Metro · 9 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En sky av rykten lagrade sig över Nordkoreas 60-årsjubileum på tisdagen. Den stora militära uppvisning som sydkoreanska militärer förebådat tycktes ha krympts.

Däremot fylldes torget i Pyongyang av ovanligt många människor — uppemot 100 000 enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodos utsända.

Enligt Kyodo och sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap uppträdde inte kommuniststatens ledare Kim Jong-Il på tribunen under paraden. Det förstärkte ryktena om att han är sjuk. Nyhetsbyrån AP citerar icke namngivna myndighetskällor i USA som uppger att Kim Jong-Il drabbats av en hjärtattack.

Enligt den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo ska den 66-årige Kim , som har ärvt sin ställning av fadern Kim Il-Sung, vara allvarligt sjuk och ha fått någon form av kollaps den 22 augusti. Uppgiften kom från kinesiska källor via en sydkoreansk diplomat i Peking.

Påhitt enligt Kim

Kim Jong-Il förnekade i oktober 2007 vid ett toppmöte med Sydkoreas president Roh Moo-Hyun ryktena om att han hade diabetes och hjärtproblem.

- Så fort jag gör en liten rörelse blir det enormt omskrivet. De verkar vara fictionförfattare och inte journalister, kommenterade han rapporterna.

Enligt Kyodos rapport var paraden på det stora Kim Il-Sung-torget i vissa avseenden mindre än väntat: där fanns inga stridsvagnar och inga robotar, inte heller något flygvapen och ingen marin representerade.

FN: hungersnöd

Det fattiga Nordkorea, där FN-organet WFP i april åter rapporterade om hotande hungersnöd, hade väntats fira årsdagen av grundandet 1948 med den största och festligaste militära uppvisningen någonsin. Sydkoreanska militärer rapporterade inför jubileet att Nord samlat ihop ovanligt mycket vapen.

Tonen i nordkoreanska massmedier var som vanligt jublande på högtidsdagen:

"Det finns ingen gräns för militärens och folkets makt i fast förening under sin ledare", deklarerade partitidningen Rodong Sinmun.

En miljon soldater

Tack vare Kim Jong-Ils ledarskap har Nordkorea blivit en "oförliknelig militärmakt" med en "stark krigsavskräckning", skrev tidningen — en syftning på kärnvapen.

Nordkorea utförde 2006 ett underjordiskt prov med en kärnladdning. Provet var litet och sprängningen ansågs av iakttagare vara ett halvt misslyckande, men det skakade ändå världen.

Nordkorea har 1,1 miljoner soldater men är sedan många år beroende av utländskt bistånd för mat till befolkningen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT-Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro